Срещата
Срещата / Община Видин
Във връзка с отпуснатите от правителството средства в размер на 1 милион лв. за проектиране, упражняване на авторски надзор и изпълнение на строително-монтажни работи на сградата на ГПЧЕ „Йордан Радичков“, съвместна пресконференция дадоха кметът на Община Видин Огнян Ценков и директорът на гимназията Любомир Георгиев.

На нея присъстваха областният управител Албена Георгиева, заместник областните управители Елка Георгиева и Анжело Методиев, началникът на Регионално управление на образованието Веселка Асенова, заместник-кметовете на Общината инж. Цветан Асенов и Венци Пасков, председателят на училищното настоятелство Лидия Каменова, учители и ученици.

„Искам да отправи специални благодарности към кмета Огнян Ценков за това, че взе присърце проблемите на училището и направи всичко възможно това да се случи. Благодаря на областния управител Албена Георгиева, на инж. Цветан Асенов и неговия екип, на училищното настоятелство и обществения съвет, както и на фирмата, подготвила в изключително кратки срокове техническия проект.

Това, което се случва в нашия град показва, че наистина правителството и нашата община са поставили като приоритет образованието. С единството на институциите могат да се случат и се случват много хубави неща“ – каза Любомир Георгиев. Кметът на Общината изрази своето удовлетворение от факта, че е постигната една обща цел.

„Трябваше да се изпълнят определени изисквания във връзка с енергийното обследване и техническия доклад, който да изготвите в кратки срокове. Една от предпоставките, за да се отпуснат средствата в размер на 1 милион лв., е вашето активно действие за изготвянето на тези важни документи“ – коментира Ценков.

Срещата
Община Видин

След изпълнението на изискванията и подготовката на обществената поръчка от страна на Общината, след уверението от страна на видинския кмет пред министъра на финансите, че езиковата гимназия е сред най-елитните в града и нейните възпитаници получават отлична подготовка, резултатът е налице.

„Честитя ви и благодаря за вашия труд и доверието към нас. В нашите приоритети образованието е на първо място. То е приоритет и на правителството. Наскоро беше представена Оперативна програма „Региони в растеж“, където са осигурени около 624 милиона лв.

Днес ние можем да се похвалим, че тези пари са с 1 милион повече и той е за гимназията с преподаване на чужди езици в град Видин. Формулата за успеха е съвместната работа – всички заедно – местна, държавна власт, гражданско общество, училищни настоятелства, обществени съвети, ръководства на училищата“, заяви Огнян Ценков.

Той благодари и за доброто сътрудничество в лицето на областния управител Албена Георгиева и на началника на Регионалното управление на образованието Веселка Асенова. Кметът подчерта, че Общината продължава да модернизира образователната структура и да превръща училищата в по-добро място за обучение и за работа на учителските колективи.

Ценков съобщи, че срокът за подаване на оферти за изпълнение на обществената поръчка е 22 януари 2018 г., а ремонтните работи в гимназията трябва да бъдат осъществени в срок от шест месеца след избора на изпълнител.

Заместник-кметът на Община Видин инж. Цветан Асенов запозна присъстващите със строителните дейности, които ще бъдат извършени. Те са свързани с подмяна на хидроизолация и топлоизолация на покрива, на дървената с PVC дограма, на радиатори, полагане на топлоизолация по фасадите, подмяна на осветителните тела с LED лампи, на хоризонталния разпределител на водопроводна мрежа в сутерена, реконструкция на вентилационни фуги, на вратите на учебните кабинети, полагане на нови настилки и други.

Областният управител Албена Георгиева заяви, че отпускането на средствата за езиковата гимназия е поредното доказателство, че когато се работи в екип - ефективно и конструктивно, нещата се получават.

Срещата
Община Видин

От своя страна началникът на Регионалното управление на образованието Веселка Асенова пожела в навечерието на Коледните празници да гледаме напред и да вярваме в единството, защото това е начинът да се постигнат добри резултати.

Своята благодарност към кмета на Видин и към всички, които са били съпричастни, изказа и председателят на училищното настоятелство Лидия Каменова. Тя посочи, че за толкова кратко време е постигнат такъв резултат заради обединените усилия и разбирането от страна на Общината. И заяви, че прекрасният учителски колектив и прекрасните ученици заслужават преобразяване на облика на гимназията.