/ Дарик - Враца
Три институции - Държавната агенция за закрила на детето, Агенция “Социално подпомагане” и Община Борован извършват проверки в Центъра за настаняване от семеен тип във врачанското село Борован.

За децата в дома в Борован плесниците били нещо нормално

Поводът са изнесените в медиите видеокадри от насилие от страна на възпитатели към деца от Центъра. Проверката на комисията, назначена от кмета на Борован Десислава
Тодорова е приключила и днес докладът ще бъде внесен в прокуратурата.

Районната прокуратура започва проверка за насилието над деца в ЦНСТ в село Борован

По думите на Тодорова, това, което колегите й са установили е, че там са извършвани престъпления спрямо децата. "Този случай ще бъде разкрит във всичките му детайли. И всеки ще понесе отговорността си съобразно дела, който има, в генерирането на този проблем. Искам да се чуе ясно, че няма как проблеми, трупани с години, да се решат с десетминутно интервю.

Назначената от мен комисия извърши проверка на 8 и на 9 февруари. Докладът ще го изпратя в прокуратурата, защото считам, че част от констатираните в него деяния са престъпления", каза Тодорова.
 
Шокиращи кадри на агресия в дом за деца (ВИДЕО)

В правомощията на кмета на Борован е да накаже дисциплинарно управителя на Центъра за настаняване от семеен тип. И това ще стане след като той се върне на работа, тъй като в момента е в болнични и се чуе неговата версия за случаите, които се оказа че са от октомври 2017 г.

Възпитателите и помощник-възпитателите, които са упражнили насилието над деца, могат да бъдат наказани от Държавната агенция за закрила на детето, Агенция “Социално подпомагане”, които контролират дейността им.

Повече по темата ще чуете в предаването "Дарик Северозапад" в понеделник.