/ БГНЕС, архив
И други служители на Центъра в Борован прилагали физическо насилие върху деца
96219
И други служители на Центъра в Борован прилагали физическо насилие върху деца
  • И други служители на Центъра в Борован прилагали физическо насилие върху деца
Проверка в Центъра за настаняване от семеен тип в Борован е установила, че освен констатирания случай на физическо насилие над дете, показан от медиите във видеозапис, още двама служители на Дома са прилагали физическо и психическо насилие върху децата.

Това съобщи социалният министър Бисер Петков след заседанието днес на парламентарната комисия по труда и социалната политика. Проверката е направена от Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) на 9 февруари.
 
Шокиращи кадри на агресия в дом за деца (ВИДЕО)

Предстои да бъдат предприети дисциплинарни наказания. Такива са препоръчани към доставчика на услугата - община Борован, ще бъдат предприети и действия от органите на агенцията. Ще има и налагане на финансови санкции с наказателно постановление. Констатирани са и други пропуски в дейността на центъра.
 
Проверката е установила, че от управителя на дома не са предоставени на служителите процедури, които регламентират работата с децата, действията при кризисни случаи. По обяснения на изпълняващия длъжността управител на дома, те са заключени в касата, което предполага, че служителите в дома не са запознати с правилата и е под въпрос прилагането им, допълни министър Бисер Петков.
 
Той съобщи, че Агенцията за закрила на детето ще направи до средата на годината проверки във всичките 282-а центъра за настаняване от семеен тип. На базата на анализа от проверките, междуведомствената работна група ще предприеме допълнителни мерки, освен тези в ход, които са изменения в методиката за критериите и качеството на предоставяне на резидентна грижа, както и методика, която се разработва от Агенция "Социално подпомагане" за новото съдържание на услугата "Център за обществена подкрепа". Целта е с децата, които са в резидентна грижа, да има засилена социална работа и да се предлагат услуги от общността. Ще се осигури и включващо образование за децата там.
 
Експертите целят като следваща стъпка намаляване на децата в центровете за настаняване от семеен тип и в приемната грижа, и връщането им в биологичните семейства. Министърът съобщи, че за съжаление през последните години осиновяванията намаляват, а осиновяването, също като връщането в биологичното семейство, е възможност за извеждане на децата от центровете.
 
Децата от Центъра в Борован "подминавали" шамарите, не разбирали какво е насилие

Попитан за причините за зачестяването на случаите на насилие, министър Петков каза, че в някои места манталитетът, с който искаме да се разделим, от специализираните институции, от които бяха изведени децата, се пренася и в подобрената материална среда. Понякога това са същите служители, няма и дългосрочна система за поддържане на професионалната квалификация на работещите, допълни министърът.
 
Бисер Петков обаче уточни, че показаните в медиите случаи не са пресни, а записи, направени назад във времето и показани заради междуличностни конфликти на работещи. Това само по себе си е наказуемо, защото законово задължение е този, който има сигнал за насилени деца, незабавно да го предостави на органите за закрила на децата, заяви социалният министър.
 
Една от мерките, които се обсъждат, е въвеждане на видеонаблюдение в центровете.
БТА