/ Община Враца
„Призовавам ви да пазим добрината, духовността и вярата в сърцата си, защото те ще ни направят съвременните будители“. Това каза в словото си кметът Калин Каменов по повод отбелязването на Деня на народните будители - 1 ноември, което се проведе пред паметника на „небесния покровител“ на Враца Св. Софроний Епископ Врачански.

1 ноември Враца
netinfo

„На този ден почитаме бодрия ум, духовността и любовта към българското. Будител днес може да бъде всеки един от нас - от най-мъдрия до най-мъничкия, всеки един може да бъде полезен със своето дело и да направи така, че нашият град да бъде много по-одухотворен“, каза още Каменов.

Започна изграждането на паметник-чешма за кинорежисьора Людмил Кирков (СНИМКИ)

В Деня на народните будители стотици врачани се събраха пред паметника на Св. Софроний Врачански, за да се преклонят пред именитите личности, допринесли за съхраняването на българския дух през вековете.

1 ноември Враца
netinfo

На събитието присъстваха още заместник областните управители на област Враца Робертино Маринов и Мирослав Комитски, общински съветници, зам.-кметът Петя Долапчиева, директори на образователни и културни институции, жители и гости на града, ученици и общественици.

В празничната програма взеха участие духов оркестър при НЧ „Развитие-1869“ и средношколски хор при СУ „Отец Паисий“ с изпълнение на „Ден на народните будители“, „Де е България“ и „Колславен“.

1 ноември Враца
netinfo

Водосвет-молебен за здраве и благоденствие на врачани отслужи Негово Високопреосвещенство Врачански Митрополит Григорий, а в края на тържеството в знак на признателност бяха поднесени венци и цветя пред паметника на Св. Софроний Врачански.

1 ноември Враца
netinfo

След тържеството всички присъстващи, водени от духовата музика на Враца отидоха пред Дома на техниката във Враца, където бе направена първа копка на барелефа-чешма, посветен на кинорежисьора Людмил Кирков.

празник във Враца
netinfo