Паметникът на Христо Ботев във Враца
Паметникът на Христо Ботев във Враца / Дарик Враца
С церемония по издигането на националния флаг и концерт–спектакъл, Враца ще отбележи 110-тата годишнина от обявяването на Независимостта на България.
 
Тържественото отбелязване се организира от Областна администрация – Враца и ще започне в 10.00 на площад  „Христо Ботев“. В церемонията ще вземат участие представителните роти на Военно формирование 54 990 – Враца, Врачанска митрополия, Духов оркестър при Народно читалище „Развитие“ – Враца и Регионален исторически музей – Враца. Слово за празника ще поднесе областният управител Малина Николова. В знак на признателност, пред паметника на Христо Ботев ще бъдат поднесени венци и цветя.
 
Тържественият ден ще продължи с концерт-спектакъл „110 години Независима България“, под патронажа на областния управител Малина Николова. В него ще вземат участие представители на общините от област Враца.
 
Днес – 22 септември -  от 09:00 до12:00 часа, в парк ДНА във Враца, ще бъдат обособени специални центрове за показване на образци от екипировката и оръжието на въоръжение в Сухопътните войски. Ще бъде експонирана също военна техника, която  включва САПП „УАЗ 469” - Маяк, САПП ЗИЛ-131 - АРС-14 и ТАПП - ЗИЛ-131. Поводът е по случай 110-тата годишнина от обявяването на Независимостта на Република България.