посрещане
посрещане / Община Враца
Митрополит Григорий: Ще отдам всичките си сили за благото на врачанска епархия!
С “Честит празник!” и “Честит ни нов владика!” се поздравяваха жителите на Враца, която днес посрещна новия врачански митрополит Григорий. Тържествата по въдворяването му започнаха в първото село от врачанска епархия – село Зверино, община Мездра. Цял час преди началото на важното събитие на селския площад вече се бяха събрали хора от селото и от съседни населени места. Честта първи да го посрещне в новия му дом и място за служение се падна на най-старшия от врачанския епархийски съвет свещеноиконом Младен Младенов. Той поднесе на митрополит Григорий два символични подаръка – митрополитски жезъл, който е принадлежал последователно на последните четирима врачански митрополити Константин, Климент, Паисий и Калиник, и малко сандъче с пръст от различни места в цялата врачанска епархия.

Митрополит Григорий приема митрополитския жезъл и сандъчето с пръст от различни краища на врачанска епархия.
Дарик Враца


Свещеници от врачанска епархия направиха шпалир за посрещането на новия владика, за който специално бе разстлана червена пътека, по която да премине.

Още първите думи на митрополит Григорий във врачанска епархия бяха обещание – че ще обича и ще се труди за хората от този край, които са го избрали за свой владика. Особено го развълнуваха децата от селото, които участват в СИП “Религия” в местното Средно училище “Свети Климент Охридски”. Те в един глас казаха молитвата “Отче наш”. “Радвам се да ви посрещна тук, на входа на врачанска епархия! Споделям радостта на всички вярващи и ви пожелавам дълъг и достоен живот!Добре дошъл, дядо владика!” – с тези думи го приветства областният управител Момчил Младенов. С приветствени думи към митрополита се обърнаха кметът на община Мездра Генади Събков и епархийският избирател Иван Аспарухов. Митрополитът благодари за милото и топло посрещане.

Посрещане във Враца.
Дарик Враца


“С голяма радост и дълбоко вълнение прекрачвам днес границата на богохранимия врачански диоцез. Вярвам, че така е била не само народната, но и Божията воля. Ясно съзнавам високата отговорност пред Бога и пред всички вас, която занапред ще лежи върху мен” – каза митрополит Григорий. Преди отпътуването му за официалната церемония във Враца всички изпяха “На многая лета” на владиката.

Във Враца тържеството по посрещането на новия митрополит стана на централния градски площад, който бе събрал стотици жители на града и гости. Преди него, в храма “Свети Николай” владиката Григорий отслужи трисагиум – заупокойно богослужение за предишните врачански митрополити. След това той, заедно с множеството се отправи към площада с литийно шествие. Там бе посрещнат от кметовете на Враца Калин Каменов и Мездра Генади Събков. Деца, облечени в народни носии, спазиха старата българска традиция, и го посрещнаха с питка и сол. Новият митрополит премина под огромна арка от живи цветя, направена специално за случая и бе приветстван от множеството.

посрещане
Дарик Враца


За церемонията в града бяха пристигнали четирима митрополити – ловчанският Гаврийл, пловдивският Николай, неврокопският Серафим и старозагорският Киприян, а също игумените на Рилския манастир Евлогий и на Троянския манастир Сионий, както и главният секретар на Светия Синод мелнишкият епископ Герасим. Тук бяха също монахините от Врачешкия манастир, където майката на митрополит Григорий е монахиня, като тя също присъства на церемонията. Сред гостите бяха хора от Неврокопска епархия, където той е започнал живота си като монах и свещеници от София, с които митрополит Григорий е работил в последните години като викариен епископ на софийска митрополия.
 

посрещане
Дарик Враца


“Днес е празничен ден за нашия град и за цялата врачанска епархия! Този ден ще остане в историята на нашия край – денят, в който посрещаме нашия нов духовен водач! Ваше високопреосвещенство митрополит Григорий искам да ви приветствам с “Добре дошъл!” във вашия нов дом! От сърце ви желая да спечелите любовта и сърцата на всички миряни! Знам, че Вашата обич към децата и младите ни хора ще ни помогнат да запазим най-голямото богатство на нашия край! Много ми се иска врачани от цялата епархия да разпознаят във Вас водача, който ще ни помогне да бъдем по-смирени, по-добри и по-вярващи! И точно за това съм подготвил за Вас един скромен подарък, с който Ви желая да благославяте, да венчавате и да кръщавате” – каза кметът Калин Каменов. Той подари на владиката богослужебен кръст. От областният управител Момчил Младенов владиката получи като подарък кадилница, а от председателя на Общинския съвет Румен Антов митрополитски жезъл.

“Благодаря на всички вас за топлото и сърдечно посрещане! Надявам се да оправдая гласуваното ми доверие и вашите надежди, свързани с мястото, ролята и мисията на Христовата Църква в този благословен край на свидната ни родина. В този паметен за мен и за епархията ден насочвам своята молитва към небесата и призовавам над вас и над себе си Божията благодатна помощ, заедно с молитвите и надеждната закрила на Божията Майка Света Богородица и на всички светии. В дните на своето земно служение нашият Господ Иисус Христос бе казал на учениците си, че жетвата е голяма, а работниците са малко. И днес жетвата, за която говори Спасителят е голяма. И днес молим Господаря на жетвата да изпрати работници за Своята нива – отдадени на Божието дело Христови съработници. С тези мисли и чувства, с надежда за добро бъдеще и за успешно сътрудничество с всички встъпвам в отредената ми по Божий жребий епархия, за да отдам всички мои сили за благото на този Божи виноград – светата и богохранима врачанска епархия. Божият мир и Неговата велика милост и общението със Светия Дух да бъдат с всички нас! Амин!” – призова митрополит Григорий.


След края на церемонията стотици врачани изпяха "На многая лета!" на владиката. След това с литийно шествие през центъра на града всички пристигнаха в катедралния храм “Свети 12 апостоли”, където бяха отслужени молебен и вечерно богослужение. След края му главният секретар на Светия Синод епископ Герасим прочете патриаршеско и синодално послание до клира, монашеството и паството на врачанска епархия. Прочетени бяха също два поздравителни адреса – от президента Румен Радев и от омбудсмана Мая Манолова. Денят завърши с връчването на символичния ключ на врачанската митрополия на новия владика.

В утрешния ден митрополит Григорий ще отслужи своята първа архиерейска света литургия. Тя ще започне в 9 часа в храма “Свети 12 апостоли”. В богослужението ще участва българският патриарх Неофит.