Българският патриарх Неофит и врачанският митрополит Григорий.
Българският патриарх Неофит и врачанският митрополит Григорий. / netinfo
Ясна е програмата за тържествата по посрещането на новия врачански митрополит
В тази събота и неделя ще се проведат тържествата по посрещането и въдворяването на новия врачански митрополит Григорий. В събота в 14.30 ч. той ще бъде посрещнат на границата на врачанска епархия, на площада в с. Зверино.

Очаква след във Враца да пристигне около 15.45 часа. Духов оркестър ще го посрещне пред митрополитски храм „Св. Николай“. Там ще се отслужи трисагиум – кратка заупокойна молитва за предшествениците врачански митрополити – Калиник, Паисий, Климент, Константин и др.
След края и литийно шествие ще тръгне от митрополитския храм „Св. Николай“ и ще стигне до площад „Христо Ботев“. Празничен камбанен звън от градските църкви ще оповести пристигането на новия владика.

В 16.10 часа митрополит Григорий ще бъде посрещнат на централния градски площад с хляб и сол от врачани и кмета на града Калин Каменов, който ще произнесе приветствено слово. От името на свещенството ще говори отец Младен Славков – старши епархийски съветник.
Първото слово във Враца на новия митрополит Григорий се очаква да бъде в 16.25 часа. След това с литийно шествие гражданите, предвождани от митрополита и кмета ще тръгнат от площад „Христо Ботев“ до катедралния храм „Св. 12 Апостоли“.

В 17.00 часа в катедралния храм „Св. Апостоли“ ще бъдат отслужени молебен и празнична вечерня. В края на вечерното богослужение ще се прочете препоръчително послание от българския патриарх Неофит. Тържествата в този ден ще завършат в 18.30 ч., когато митрополит Григорий ще получи символичният ключ на врачанската митрополия, което ще стане там.

На следващия ден – Неделя Кръстопоклонна – в 9 часа в храма “Св. 12 апостоли” – ще започне първата архиерейска света литургия на новия врачански митрополит Григорий. В богослужението ще вземе молитвено участие българският патриарх Неофит.