Врачанскит митрополит Григорий
Врачанскит митрополит Григорий / БГНЕС
Браницкият епископ Григорий бе избран за врачански митрополит. За него гласуваха всичките 13 митрополити от Светия Синод. Каноничният избор бе оповестен от патриарх Неофит. Денят на избора започна със света литургия, която бе отслужена в синодалния параклис "Св. цар Борис-Михаил Покръстител".

Веднага след нея се проведе гласуването в същия параклис. Първо патриарх Неофит, а след него и останалите митрополити от Светия Синод по старшинство влизаха един по един в олтара на параклиса и върху разтворено св. Евангелие върху светия Престол собственоръчно изписваха името на своя избраник - един от двамата епископи – Григорий или Йеротей.

Двамата епископи бяха избрани измежду осем в миналата неделя от епархийските избиратели във Враца. В същото това време двамата епископи Григорий и Йеротей участваха в светата литургия в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски".

Веднага след гласуването патриарх Неофит преброи подадените гласове и оповести резултата от избора. Двамата епископи бяха призовани от патриаршеската катедрала.
 

Врачанскит митрополит Григорий
netinfo

Патриарх Неофит пожела на митрополит Григорий дълголетно и благотворно архиерейско служение

Патриарх Неофит пожела на новия Врачански митрополит Григорий "дълголетно и благотворно архиерейско служение, в подражание на всички достойни и приснопаметни негови предшественици - Врачански митрополити от миналото, на тази неголяма, но толкова важна за родната ни църква епархия". С тези думи Негово светейшество се обърна към новоизбрания митрополит на Враца в приемния салон на Синодалната палата.

"Нека дните и годините, начело на този Божи виноград, да бъдат мирни и благословени, изпълнени с истинска в Господа радост, под архипастирското служение. Нека всякога да ви обграждат вниманието, помощта и любовта на свещенството и монашеството, и особено на вашите епархиоти, които водени от вас, всички те, неизменно да възрастват в православната ни вяра по примера на Христа", пожела в словото си към митрополит Григорий патриарх Неофит. Той отбеляза, че за да стигне до този почетен и високоотговорен пост в йерархията на БПЦ, Григорий е извървял достойно християнския си и монашески път, изпълнявайки с подобаващо усърдие и с истинска ревност всички възлагани му послушания.

Негово светейшество пожела на новия митрополит на Враца "Божието благоволение и неговата подкрепа да бъдат с него и в новото му служение". Надявам се и вярвам, че в това ново служение митрополит Григорий ще бъде обграждан от любовта, вниманието и подкрепата на всички негови събратя - митрополитите от Светия синод, защото заедно - в единомислие, във взаимна любов и подкрепа, да продължаваме да направляваме кораба на Светата ни православна църква сред стихиите и бурите на света, каза в словото си българският патриарх.
 

Врачанскит митрополит Григорий
БГНЕС

Кой е митрополит Григорий?

Браницкият епископ Григорий /Красимир Маринов Цветков/ е роден на 19 септември 1970 г. в Ботевград. Средното си образование завършва в Природоматематическата гимназия в града, след което преминава през двегодишен курс в Софийската духовна семинария "Св. Йоан Рилски".

На 17 ноември 1996 г. е постриган за монах в Хаджидимовския манастир "Св. Георги". На следващия ден е ръкоположен за йеродякон, а през следващата година - за йеромонах.

На 21 декември 1998 г. става архимандрит, а през 1999 г. се дипломира в Богословския факултет на Атинския университет "Каподистрия". На 1 ноември 2007 г. е назначен за протосингел на Софийската митрополия.

По решение на Светия синод на 29 октомври 2010 г. Григорий е хиротонисан за епископ с титлата Браницки в Троянския манастир "Успение Богородично" и е определен за втори викарен епископ на Софийския митрополит, който е и български патриарх. По решение на Светия синод от 8 февруари 2011 г. е назначен за игумен на Троянския манастир.

По решение на Светия синод от 30 април 2014 г. Григорий е освободен от длъжността игумен на Троянския манастир "Успение Богородично", а от 1 май 2014 г. е назначен за викарий на патриарх Неофит, която длъжност изпълнява и до днес.