Майстори показаха как се прави автентична Боговица.
Майстори показаха как се прави автентична Боговица. / Община Видин
Читалището от видинското село Бела Рада тази година направи най-хубавия обреден хляб на фолклорния събор „Бъдник“.  Фолклорният събор се организира от Община Видин и Сдружение „Видински фонд „Читалища“, в рамките на празничната програма за Коледа и Нова година.

На площад „Бдинци“ хората наблюдаваха с интерес атрактивните демонстрации на месенето на коледни кравайчета. Сред желаещите да се включат в изработването им бе и секретарят на Общината Иванела Андреева. Представители на читалища от много населени места бяха подредили обредни хлябове и характерни за Коледните празници гозби.

Кметът на Видин Огнян Ценков поздрави участниците във фестивала и им благодари за създадената традиционна празнична атмосфера и за това, че ни припомнят отново за хубавите местни обичаи. „Надявам се, че всички ние ще съхраним с общи усилия изконните български традиции и ще ги предадем на бъдещите поколения. Бъдете здрави, нека късметът ви съпътства занапред, а в домовете ви има благоденствие, обич и топлина”! - каза Ценков.

И тази година читалищата се състезаваха в конкурса за най-автентична Боговица, като първото място спечели читалището от село Бела Рада. На второ и трето място бяха отличени читалищата от град Дунавци и село Майор Узуново. Награди имаше и за обредните хлябове, представени от читалищните дейци в Сланотрън, Иново и Синаговци. За най-красиво и богато подредена коледна трапеза специална награда получи читалището от Градец.
 
Коледари от читалище „Цвят“ поздравиха присъстващите, а за празничното настроение се погрижи сръбската група Флувиум Нигрум. Видински деца се включиха в изработването на традиционната голяма сурвачка.