Факелно шествие ни напомня за Ньойския договор
Факелно шествие ни напомня за Ньойския договор / Дарик

Факелно-шествие протест организира тази вечер младежката организация на ВМРО Враца. Шествието е по повод 90-та годишнина от подписването на пагубния Ньойски договор. Той се определя като едно от най-трагичните събития в историята на българската държава. Не случайно ръководителят на българската делегация, чупи златната писалка с която го е подписал, а пристигайки на гарата в София заявява: „Носим ковчега на България".

На България са поставени непосилни репарации в размер над 2 милиарда  и 250 милиона златни франка, което се равнява на ¼ от националното богатство на страната. Армията е съкратена до 20 хиляди войници, а всички тежки оръжия, кораби и самолети са отнети в полза на победителите.

"Но най-смъртоносният удар е нанесен с откъсването на стотици, дори милиони българи, останали извън пределите на Отечеството, пише в декларацията изпратена до Дарик. Несправедливите претенции на сърби, гърци и румънци, хвърлят в ново робство изстрадалите чеда на Майка България, които са подложени на нечовешки мъчения, избивани заради това, че носят българското име."

От ВМРО призовават: "Да почетем заедно стотиците хиляди, паднали за свободата и независимостта на България!"
Факелното шествие тръгва от старото кино "Коларов" в 18 часа