ЕС е тазгодишният носител на наградата за родолюбие „Дядо Йоцо гледа
ЕС е тазгодишният носител на наградата за родолюбие „Дядо Йоцо гледа / Мирослав Гетов

Европейският съюз е десетият носител на Наградата за родолюбие „Дядо Йоцо гледа". Това обяви Огнян Петров, председател на сдружение „Искърско дефиле", по време на X Национален фолклорен събор „Де е българското", който се проведе в Неделята на слепия в туристически комплекс „Дядо Йоцо гледа" край мездренското село Очин дол. Отличието се присъжда на Евросъюза „за приноса му в изграждането и модернизирането на българската инфраструктура и сбъдването на мечтата на дядо Йоцо да види в Искърското дефиле модерни европейски пътища".

„Тази година Инициативният комитет реши да удостои с наградата за родолюбие не определена личност, която е допринесла за популяризиране името на България, а за пръв път - институция, поясни Огнян Петров. Избрахме Европейския съюз, защото от него идва финансирането на редица проекти, които помагат да се развива нашият район." 10-килограмовата статуетка, реплика на паметника на Вазовия герой, и почетната грамота ще бъдат връчени на ЕС чрез някой от български евродепутати в деня, в които официално бъде открит рехабилитираният второкласен път за столицата през дефилето. Очаква се това да стане до два-три месеца.

ЕС е тазгодишният носител на наградата за родолюбие Дядо Йоцо гледа"
netinfo

Носители на Наградата за родолюбие „Дядо Йоцо гледа" досега са Илия Луков (2006), Пламен Петков (2007), Димитър Бербатов (2008), Меглена Кунева (2009), Веселин Топалов (2010), Кристалина Георгиева (2011), Николина Чакърдъкова (2012), Кубрат Пулев (2013) и Наталия Симеонова (2014).

В десетото, юбилейно издание на фестивала „Де е българското" се включиха около 400 самодейци, представители на 25 читалищни колективи от области те Враца, Монтана и Плевен. В продължение на 7 часа на сцената се изявиха танцьори, певци и музиканти от 10 читалища в общината-домакин: тези в Брусен, Зверино, Зли дол, Игнатица, Лик, Люти брод, Мездра, Оселна, Типченица и Царевец, както и танцови състави, певчески групи, хорове и индивидуални изпълнители от още 10 населени места в Северозападна България - Враца, Вировско, Габровница, Долно Линево, Косталево, Кунино, Оходен, Плевен, Роман и Черкаски.

ЕС е тазгодишният носител на наградата за родолюбие Дядо Йоцо гледа"
netinfo

Най-многобройните участници в събора бяха танцьорите от Детския танцов състав „Мездренче" при градското НЧ „Просвета 1925" с художествен ръководител Йоанна Аспарухова, а най-възрастният - 70-годишният акордеонист Младен Младенов от с. Очин дол. Сред гостите пък бяха зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Иван Аспарухов, кметът на Мездра инж. Николинка Кътовска, председателят на Общинския съвет инж. Делян Дамяновски и официална делегация от побратимената с Мездра община Врънячка баня, Република Сърбия.

Акцент в програмата на фестивала бе концертът на популярния фолклорен изпълнител Юри Крумов, дългогодишен танцьор и певец на Ансамбъл Пирин, който изпълни народни песни от Пиринска и Вардарска Македония.

ЕС е тазгодишният носител на наградата за родолюбие Дядо Йоцо гледа"
netinfo