Берковица на бунт - не си дава водата
Берковица на бунт - не си дава водата / Петя Димитрова

Кметът на Берковица Милчо Доцов ще прави обществено допитване дали да се присъедини общината към ВиК асоциацията в област Монтана. Това стана ясно след тричасова среща в града под Ком по инициатива на областния управител Ивайло Петров.

На нея присъстваха всички общински съветници от Берковица, граждани, кметовете на Чипровци, Бойчиновци, Лом, Медковец, Георги Дамяново и Вълчедръм, експерти и медии.
„Няма да стане", с тези думи се обърнаха към областния управител разгневени граждани. В момента те плащат около 1 лев за кубик вода и искат това да си остане така. Всички доводи за това, че няма да могат да кандидатстват по две оперативни програми за обновяване на ВиК мрежите в града и селата, за изграждане на пречиствателна станция каквото нямат и че неминуемо ще се стигне до увеличение на цената на водата останаха без резултат. Общинските съветници в града също не искат да поемат отговорност за присъединяването, стана ясно на срещата.

Берковица на бунт - не си дава водата
netinfo

Невключването на Берковица във ВиК асоциацията на област Монтана проваля възможността и останалите общини да кандидатстват по програмата за развитие на селските райони и опреративна програма Околна среда, в които са предвидени мерки за инвестиции във водния сектор и пречиствателни станции. Призивите на кметовете на Лом - Пенка Пенкова, на Медковец - Венцислав Куткудейски, на Бойчиновци - Светлин Сретениев, на Чипровци - Пламен Петков, на Георги Дамяново - Цветелина Александрова и на Вълчедръм Иван Барзин за обединяването на всички общини също останаха без резултат.

„ВиК асоциацията е една маска, заяви Георги Ганов – активист срещу присъединяването. Речта му бе съпроводена от одобрителните възгласи на присъстващите граждани.  Според тях създаването на тези асоциации  е началото на приватизацията на ВиК- сектора. Ганов призова кмета и общинските съветници  да не си дават водата.

 

„Ако влезем в тази асоциация,  какви работни места ще останат, къде ще иде техниката, попита Иван Кирилов – общински съветник в Берковица. Според него договорът е неясенq в него се допуска възможността  ВиК операторът да предоставя част от услугите на трето лице и е посочено дори, че може да бъде закупен от трето лице.