Англичани, арменци и гърци пеят и танцуват в Монтана
Англичани, арменци и гърци пеят и танцуват в Монтана / Община Монтана

С изпълнения на Фолклорен клуб "Адлингтън" - Англия, ще започне на 21 юни от 19,30 ч. третата вечер на Международния фолклорен фестивал - Монтана 2016. Освен гостите от Обединеното кралство Великобритания, арменци и гърци ще пеят и танцуват на откритата естрада на пл. "Жеравица" в Монтана.

Английските танцьори ветерани ще покажат програмата си на гранитната настилка пред пред Паметника на Септемврийци. За тях е приключение да сменят полирания паркет на своя "дом" Адлингтън Хол, обитаван в продължение на 7 века от благородническа фамилия. Замъкът е разположен в едноименно село на 22 км от Манчестър и на 2800 км от Монтана. Много от танцьорите - предимно възрастни семейни двойки, пътуват на дълги разстояния, за да репетират в този клуб за социални танци.

"Ние се наслаждаваме на автентичните английски селски танци от 17-ти и 18-ти век, които изпълняваме в костюми от този период. Адлънгтън е от малкото групи за английски провинциални танци, която притежава автентични тоалети от 1800 г." - уточнява Редж Батън - ръководител на групата. За популярността им допринася фактът, че по този начин са облечени героите в прочутия филм "Гордост и предразсъдъци", създаден по романа на Джейн Остин, както и персонажите в много други драми за епохата на Регентството, излъчвани на киното или по телевизията.

Програмата на фолк клуб "Адлингтън" включва кратки танци, за които използват наръчника "Английски майстор на танца", публикуван през 1651, и сборник балните танци, изпълнявани в на дворците Адлингтън Хол, Лайм Хол и други имения в района около Адлингтън.

Групата изпълнява своите танци на събития в Англия - много често в забележителности от Английския национален тръст, включващ всеки величествен дом, историческа къща, старинен замък, абатство, музей или друго имущество с историческа стойност. Участвали са и в десетки международни фестивали в Европа, но за пръв път са в България. Тук техен символичен домакин е фолклорен ансамбъл "Северняци" от ОДК "Ние, врабчетата". Те също ще участват в програмата на концерта с най-новите си композиции.

В 20,30 ч. темпераментните деца от ансамбъл "Аракс" ще сменят на сцената изисканите пенсионери от Острова. Образцовият ансамбъл за арменски народни песен и танци е формация към Почетното консулство на Република Армения в Харков - Украйна. С гордост и ентусиазъм възпитаниците на хореографа Хамлет Багратян ще представят част от репертоара си от 25 композиции, които пресъздаващи характерни танци в арменската народна култура.

Една от най-впечатляващите формации, участващи в 11-ия Международен фолклорен фестивал - Монтана 2016, е танцовият клуб от Лицея на гръцките жени от Ахарнес. Тази неправителствена организация с мрежа в цялата страна има мисия сходна с тази на нашите читалища. За Свети Дух в града край Огоста гастролира нейният клон от общинския център на област Атика. Групата се радва на международно признание. Печелила е награди от фестивали в Турция, Италия, Австрия, Румъния, Унгария и Франция. Незабравимо за нея е участието й в церемонията по предаване на щафетата на Олимпийския огън в стадион "Панатенайк" през 1984 г. Формацията на хореографа Спирос Врелас има претенцията, че е в челните редици по отношение опазването и популяризирането на гръцката традиция. Като стожери на националната идентичност на южните ни съседи, членовете на Лицея на гръцките жени се противопоставят на чуждите културни влияния с активна творческа, образователна и изследователска дейност. Хореографиите и костюмите им са изключително разнообразни, а художественото ниво - впечатляващо.

Заедно с групите от Армения и Гърция на пл. "Жеравица" утре вечер ще се изявят и игрохорците от фолклорен концерт на танцов ансамбъл "Пъстрина" към НЧ "Разум 1883".