/ Министерство на околната среда и водите, ПС
На пресконференция днес областният управител на Видин Албена Георгиева заяви, че взетите на 15 март проби от питейната вода в Брегово, сочат, че състоянието й е добро. „Питейната вода в Брегово постъпва от кладенци, които нямат нищо общо със залятата помпена станция от водите на река Тимок.

Бедственото положение в село Иново е отменено

Не бива да има притеснение у хората за водата. Недопустима е ситуацията в Брегово да се използва за политическо говорене“, коментира Георгиева. Тя уточни, че бедственото положение в Брегово е обявено на 11 март, а с решение на Общинския щаб за защита при бедствия, срокът е удължен до края на седмицата заради високото ниво но река Тимок.

Обстановката във Враца се нормализира, започва описване на щетите (ВИДЕО)

Албена Георгиева каза, че към момента обстановката в Брегово се нормализира и водата е спаднала с около метър. Според нея, най-важното е, че по време на бедственото положение всички институции са действали в синхрон.

Народният представител от ГЕРБ Владимир Тошев съобщи, че увредената част от защитната част при дигата в Брегово, ще бъде възстановена от държавата. Освен в Брегово, увредените защитни съоръжения в областта също ще бъдат възстановени, за да не се получават кризисни ситуации при усложнени метеорологични условия.