603  врачански ученици писаха  на  изпита по БЕЛ  за елитните гимназии
603 врачански ученици писаха на изпита по БЕЛ за елитните гимназии / netinfo

10 ученика не се явиха на днешния изпит по български език и литератураза елитните гимназии от 613-те , подали заявления за кандидатстване. Това каза за Дарик радио началникът на просветния инспекторат в област Враца Галина Евденова.

442 са свободнитеместа в паралелките в Езикова гимназия "Йоан Екзарх" , Математическата гимназия "Академик Иван Ценов" и гимназиите в Бяла Слатина и Козлодуй. От всички 603-ма седмокласници няма напуснали изпитните зали, без да пишат по І вариант на изпитния тест, който бе изтеглен днес и включваше подробен преразказ на разказа на Ангел Каралийчев „Сърце” от името на героя Нешко.



Времето за преразказа е един час и носи 25 точки, а за теста- един час и 45 минути.

За първи път тази година Министерството на образованието въведе тестовата форма на изпит за прием в елитните гимназии. Резултатите ще бъдат обявени на 2 юли в местата, където гимназистите са кандидатствали. и в сградата на Регионалния инспекторат.Родителите и учениците могат да направят проверка на резултатите и в интернет-сайта на инспектората по образование - http://rio-vratza.com/