/ iStock/Getty Images
Окръжна прокуратура-Видин е внесла за разглеждане в съда обвинителен акт срещу мъж - гражданин на Иран, привлечен към наказателна отговорност за  за контрабанда на 8 тона прекурсори през ГКПП Дунав мост, съобщиха от прокуратурата.

Мъж прекарал прекурсори през Дунав мост отива на съд

Около 19:00 часа на 24 декември 2019 г. обвиняемият, който работел като международен шофьор, пристигнал с управлявания от него автомобил на ГКПП Видин - Калафат. Мъжът пътувал от Румъния за България.
 

Дежурните митнически и гранични инспектори първоначално проверили документите на товара и водача. След това била извършена и физическа проверка на товара, при която била усетена остра миризма на оцет от предната част на товарната композиция.

Било установено, че осем от превозваните в автомобила бидони от 1000 литра, представляващи ПВЦ кубове, съдържат специфична течност. При взета сравнителна проба веществото наподобявало оцетен анхидрид.
 
Прокуратурата иска максимално наказание за осъдените във Варна за контрабанда на над 16 тона наркопрекурсори

По случая е било образувано досъдебно производство, а водачът на МПС, е бил привлечен в качеството на обвиняем. Била му определена мярка за неотклонение „задържане под стража“.

От заключението на изготвената химическа експертиза е видно, че предметът на престъплението, с общо тегло 8000 литра, представлява оцетен анхидрид. Това вещество е прекурсор, съгласно допълнителните разпоредби на Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите, както и съответните регламенти на Европейския съюз.

Стойността му възлиза на 14 160 лева, според направената на досъдебното производство оценъчна експертиза. За извършеното от обвиняемия престъпно деяние законът предвижда наказание „лишаване от свобода“ от две до десет години, както и глоба в размер от петдесет хиляди до сто хиляди лева.