/ iStock/Getty Images
Окръжна прокуратура – Видин е предала на съд обвиняем за държане и контрабанда на прекурсори през ГКПП –Дунав мост.

Обвиняемият П.М., докато работел като международен шофьор, се запознал в Турция с лицето И. През м. ноември 2018 г. случайно го срещнал в гр. Пловдив. В процес на разговор въпросният мъж му предложил срещу заплащане да пренесе наркотично вещество в чужбина. Двамата си разменили телефонните номера, провели няколко срещи. На П.М. му било обяснено, че в МПС, с което ще се осъществи превоз на дрога, трябва да има тайник. В изпълнение на тези указания, обвиняемият сам направил такъв в задната броня на лекия си автомобил м. „Пежо 508“.

На 10.04.2019 г., след като М.П. уведомил И. за готовността, те се срещнали на околовръстното шосе на гр. Пловдив. На изпълнителя на „поръчката“ бил даден сак, в който имало четиринадесет пакета, увити с тиксо. Обвиняемият бил информиран, че това е ефедрин, който следвало да закара в Чехия. Дадено му било и листче с два телефонни номера, на които да се обади след като пристигне. На място щял да получи за това 5 000 евро.

На 12.04.2019 г. обвиняемият тръгнал за Чехия, като около 17 ч. пристигнал на ГКПП Видин – Калафат. По време на проверка, извършена от Гранична полиция и митническите органи, заявил, че пътува за Германия и няма забранени стоки. Проверяващият митнически служител обаче се усъмнил и поканил обвиняемия М. да отклони автомобила в халето за щателна митническа проверка. При рентгеново заснемане били видени плътни сенки в задната броня, като по този начин тайникът бил разкрит. След това водачът заявил, че пакетите съдържат ефедрин, които следвало да закара в Чехия.

При извършения оглед и изземване са били намерени четиринадесет пакета, облепени с тиксо. При извършения полеви тест на съдържащото се в тях бяло вещество то реагирало на метаамфетамин.

По досъдебното производство е била изготвена химическа експертиза, от заключението на която е видно, че в тринадесет пакета имало вещество ефедрин (псевдоефедрин). Общото му количество е 12 930 грама. Стойността му по цени, определени за съдопроизводството, възлиза на 64 650 лева.
        
Ефедринът / псевдоефедринът е прекурсор, съгласно разпоредбите на Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите, и е забранен за използване, съгласно Регламента на Европейския съюз.

За извършените от обвиняемия П.М. престъпни деяния законът предвижда наказание „лишаване от свобода“ от три до дванадесет години, както и глоба в размер от двадесет до сто хиляди лева.

Предстои съдът да насрочи разпоредително заседание по делото.