Звената за издаване на лични документи с повишено натоварване заради референдума
Звената за издаване на лични документи с повишено натоварване заради референдума / Sofia Photo Agency, архив

Звената "Български документи за самоличност" при Областната дирекция на МВР - В. Търново и в цялата страна ще работят с увеличено натоварване в седмицата преди референдума, както и на пълен работен ден на 26 и 27 януари, съобщават от полицията. 

Създадена е необходимата организация в седмицата преди провеждане на референдума гражданите, които нямат издадена лична карта или не притежават валидни документи (лична карта, личен /зелен/ паспорт), защото са били изгубени, откраднати, повредени, унищожени или с изтекъл срок, да имат възможност да упражнят правото си на глас.

В зависимост от конкретните нормативни изисквания на граждани, подали вече заявление за нова лична карта, ще бъде ускорено издаването й или ще бъде издадено удостоверение за изгубен, откраднат, повреден, унищожен документ за самоличност или лична карта с изтекъл срок на валидност, с което да гласуват.

При невъзможност да бъде издадена нова лична карта до края на работния ден на 25 януари 2013 г., ще бъдат издавани необходимите  удостоверения. За целта е необходимо гражданите лично да подадат заявление в периода от 21 януари до 17.00 ч. на 27 януари 2013 г. в звено "Български документи за самоличност", находящо се в гр. В. Търново, ул. "Беляковско шосе" № 4 и звена "Български документи за самоличност" при РУП - Г. Оряховица, РУП - Свищов, РУП - Павликени, РУП - П. Тръмбеш, РУП - Елена и РУП - Стражица.

Удостоверенията се издават след цифрово заснемане на заявителя и снемане на неговия подпис при подаване на заявлението по постоянен адрес за нова лична карта. Удостоверенията могат да се издават независимо от обявения постоянен и настоящ адрес след подадено и регистрирано заявление за издаване на лична карта, което се отразява в централизираната информационна система за документи за самоличност на МВР.

Удостоверения за обявен постоянен и настоящ адрес се издават от общинската администрация.

Удостоверението се издава, за да послужи само пред секционната избирателна комисия и е валидно само в деня на референдума - 27 януари 2013 г., уточняват от МВР.