Заради малкото деца преструктурират детски градини в община Г.Оряховица
Заради малкото деца преструктурират детски градини в община Г.Оряховица / netinfo

Детските градини в Крушето и Янтра се преобразуват във филиали на детската градина в Поликраище. Това решиха на последното си заседание общинските съветници в Горна Оряховица.

Двете детски градини имат по една група. Към 1 декември 2008 г. броят на записаните в тях деца е бил 22 за Янтра и 21 за Крушето. Много често обаче, посещаемостта на детските заведения е близка до минимума. Освен това, данните за раждаемостта в тези населени места ясно говорят, че няма тенденция броят на децата да се увеличи. Затова общинският съвет одобри предложението двете детски градини да бъдат преобразувани във филиали на градината в Поликраище.

Преобразуването на детските градини с по една група във филиали ще доведе до подобряване на финансово-счетоводната работа и ще бъде стъпало към преминаването на делегиран бюджет без сътресения, обясни зам.-кметът на община Горна Оряховица Иван Момъков. Адекватната организация ще позволи оперативно управление на финансите и приемственост в пренасочването на деца в средищните училища, аргументират се още от общинското ръководство.

Подобен модел на работа вече има в общината. Детските градини в Писарево и Горски долен Тръмбеш са филиали на градината във Върбица и опитът на общината показва, че това е успешен модел на работа, коментира още Иван Момъков.