Започна възстановяването на храма в село Русаля
Започна възстановяването на храма в село Русаля / снимка: Пресцентър - Община В. Търново

Проект за аварийно- възстановителни дейности на църквата „Света Богородица” в село Русаля се реализира по инициатива на кмета на Община Велико Търново Даниел Панов, информират от администрацията.

Преди повече от две години градоначалникът посъветва жителите да не започват  инициатива за изграждането на нов параклис, а да помогнат за възстановяването на съществуващият, но изоставен храм в селото, като  пое ангажимент да помогне. С решение на Междуведомствената комисия за защита на населението от бедствия и аварии бяха отпуснати средства за укрепване и ремонт на сградата на храма. Изготвени бяха идеен и работен проект и започнаха ремонтните дейности.

С финансиране от 130 000 лв. се извършват ремонт и укрепване на сградата, както и изграждане на изцяло нова покривна конструкция.

Местните жители изразиха благодарността и признателността си към изпълнителите на проекта.По стара българска традиция те занесоха риза на майстора, много цветя и почерпиха всички работещи с домашно приготвена баница.

Построената през 1858 година безкуполна църква не е функционирала от края на 70-те години на 20-ти век.