Юноша на бразилския „Васко да Гама” се пробва в „Етър- 24”
Юноша на бразилския „Васко да Гама” се пробва в „Етър- 24” / Дарик нюз

27-годишният бразилец Гаучо Нунес Гонсалво дос Сантос пристигна в събота на проби в „Етър- 24".

 Полузащитникът е родом от Рио де Жанейро и е юноша на „Васко да Гама". В Европа е обличал екипа на португалския „Униао Лейрия", а през последните три месеца е бил в „Losone Sportiva" (Швейцария).

Дос Сантос е първият бразилец, който ще се пробва при „виолетовите". През миналия сезон в тима играха футболисти от Франция, Белгия и Холандия.

В момента с отбора тренира и френският нападател  Йолан Пивати, който дойде от френски аматьорски клуб. Днес се очаква във Велико Търново да акостира още един французин, също като нападател. Старши треньорът Цанко Цветанов обяви, че „Етър- 24" със сигурност ще разчита през предстоящия сезон и на чуждестранни футболисти.

Наставникът добави, че двамата ще останат в отбора поне до 12 юли, когато ще им даде шанс в първата контрола срещу „Черно море".

Междувременно „Етър- 24" получи официално лиценз за новия състезателен сезон в „А" група. На стадион „Ивайло" получиха писмо от шефа на Лицензионната комисия Красин Кръстев, в което се казва, че   ПФК „Етър 1924" АД е изпълнил изискванията на УЕФА , отразени в критериите на "Националната система за клубно лицензиране за сезон 2012/13 г.". Това дава право на футболния клуб да се състезава в първенствата на Българския футболен съюз".

В документа се посочва още, че БФС може да отнеме лиценз по време на сезона, ако някое от условията за издаване на лиценза вече не е изпълнено или футболният клуб нарушава някое от своите задължения посочени в системата.

Продължават и ремонтите работи по стадион „Ивайло". Работници на фирмата- изпълнител вече изливат бетон с в секторите под козирката като се работи и през почивните дни. Новите 5000 седалки ще бъдат във виолетово, а с бели ще бъде изписано „Етър 1924". В сектора за агитката на домакините ще бъдат поставени п-образни парапети. Служителите на Общинско предприятие „Спортни имоти" ООД също действат активно.

Бяха остъклени и почистени всички кабини над трибуните и в момента се боядисват също във виолетово и бяло. Съгласно изискванията на Лицензионната комисия там ще трябва да се обособят кабини за телевизионно и радио излъчването на мачовете, стая за контрол на стадиона, помещение за задържани и др. Затревени бяха и 65 квадратни метра пред двете врати.

 „Видеонаблюдението на комплекса е напълно решено, като поставихме още три камери от южната страна. По направените предписания противопожарните мерки бяха изградени по напълно нов начин, с пожарогасители и обособени табла, направени са нови евакуационни изходи", разказа управителят на „Спортни имоти" Пламен Колев. Предстои слагането и на огради на новия сектор на гостуващите фенове.