Всеки пети ученик е правил секс на 15 години
Всеки пети ученик е правил секс на 15 години / Sofia Photo Agency, архив

Всеки пети ученик във Велико Търново е осъществил първия си сексуален контакт на 15 години, показват резултатите от представително социологическо проучване на нагласите и поведението на ученици от 5 до 12 клас относно сексуалното и репродуктивно здраве.

Изследването е направено през октомври - ноември миналата година сред 246 ученици от 19 великотърновски училища. Проучването е проведено от Регионалната здравна инспекция в рамките на програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН", съвместно с Младежки дом и Община Велико Търново.

Според данните 4,45% от анкетираните учениците са имали сексуален контакт още на 12-годишна възраст.

Изследването констатира и положителни резултати относно знанията и сексуалното поведение на младите хора. Почти половината от тях смятат, че са добре информирани по всички въпроси на сексуалното и репродуктивно здраве. Толкова са и младежите, които винаги могат да говорят с родителите си за неща, свързани със секса, и не се притесняват от това.

70% от анкетираните смятат, че е необходимо в училище да има часове за сексуално образование, като преобладаващото мнение е, че те трябва да се въведат в основната степен на образование - между 5 и 8 клас. Половината от великотърновските ученици знаят какво е СПИН, а почти три четвърти, или 73,47% - какво е ХИВ.

Преобладаващата част от анкетираните знаят какви са начините за инфектиране с вируса. 81% са посочили, че са наясно с начините за предпазване от половопреносими болести и забременяване.