/ netinfo
На 10 януари в ХГ „Николай Павлович“ бе открита изложба на карикатуриста Йовчо Савов.

Започват Алековите дни в Свищов

Изложбата е част от програмата по повод честването на 156 годишнината от рождението на Алеко Константинов и бе първото от поредицата събития организирани от община Свищов.

В препалената изложбена зала на Художествената галерия главният уредник Пламен Симеонов представи творческия път автора и неговите произведения.

Впечатляващи карикатури представи Йовчо Савов на Алековите дни в Свищов
netinfo

„Всяка от творбите на Йовчо Савов отразява глобалните проблеми на човечеството и благодарение на залегнатите в нея философия и скрит замисъл, може да се напише цял разказ.

Три са основните елементи, които безспорно бележат добрата му карикатура и това са - безупречен рисунък, остроумният виц и неизменната поука. Йовчо Савов има сетива не само за глобалните проблеми - политика, екология, емиграция, но и активно защитава позицията си на гражданин и творец“, това бяха част от думите, с които Пламен Симеонов представи карикатуриста.

Програма за "Алекови дни 2019"

От своя страна Йовчо Савов поздрави всички присъстващи за интереса им към сатирата, която той определи като „особен вид подправка на живота“. „Животът без хумор и сатира е като безвкусно ядене“, допълни той и сподели, че тя за него е състояние на духа и не може по друг начин да живее.

Впечатляващи карикатури представи Йовчо Савов на Алековите дни в Свищов
netinfo

В края на своето обръщение към публиката, сатирикът сподели една своя любима сентенция: „Човек може да се преструва на сериозен, но не може да се преструва на остроумен. Остроумието е част от състоянието на духа, то не може да се имитира“.
 
Невероятните творби на Йовчо Савов ще бъдат изложени в Художествената галерия „Николай Павлович“ до 8 февруари 2019 г.