Водно шоу, вечер на историята и дни на урожая за празника на Килифарево
Водно шоу, вечер на историята и дни на урожая за празника на Килифарево / снимка: Регионален исторически музей

С водно шоу днес започва програмата за празника на Килифарево. Различни игри и състезания са предвидени за децата, дошли да се забавляват в плувния комплекс в града. Водният празник ще започне в 10,00 часа.

Днес стартира и Лятната полицейска академия, предназначена за най-малките жители на града, а утре в 19,00 часа ще има "Вечер на историята". Преподавателят от ВТУ проф. Димитър Кенанов и археологът доц. Мирко Робов ще предложат на жителите на града презентация на тема „Великата Килифаревска лавра от XIV век".

Лекцията им е посветена на манастира, който е една от най-големите забележителности в областта. Вечерта на историята се организира и в памет на акад. Стефан Додунеков - председателят на Българската академия на науките, който почина наскоро, е роден в Килифарево.

Дни на урожая ще има на 23 и 24 август. Тогава членовете на местния пенсионерски клуб ще покажат всичко, което се ражда в дворовете им - плодове, зеленчуци и цветя.

Кулминацията на празника ще бъде на 25 август, когато в Килифарево ще има конни демонстрации на жокеи от Конната база в Арбанаси. В този ден ще бъде открита и изложбата на децата, участвали в пленера по рисуване. Тази година в Килифарево рисуваха 40 малки художници на възраст от 6 до 15 години. Ръководители на Лятната академия по рисуване бяха акварелистът Иван Додов и приложничката Илза Христова.

След откриването на изложбата ще започне празничен концерт с начало 20,00 часа. В него ще участват всички местни изпълнители и групи, децата от великотърновското естрадно студио „Румина" и фолклорната група на Самоведене.