/ Пресцентър
Народният представител от „БСП за България“ Весела Лечева се срещна с председателите и с представители на регистрираните спортни клубове в Полски Тръмбеш. Каква трябва да бъде държавната политика в областта на според БСП, това беше една от основните теми, по които депутатът, треньорите и специалистите разговаряха.

Весела Лечева дари екипи и топки на малките футболисти от Килифарево

„В три основни линии трябва да са насочени усилията на държавата. Едната е изграждане на спортна инфраструктура в малките общини и населени места и модернизация там, където това е нужно.

Изграждане на физкултурни салони и спортни площадки в училищата и ремонт на тези, които се нуждаят от обновяване. Усилията ни трябва да са насочени и към развитие на детско-юношеския спорт“, коментира Весела Лечева и допълни, че именно тук е голямата роля на треньорите, които обаче нямат сигурност, за да работят с децата. През последните години на прехода те са тези, които пострадаха най-сериозно, заплащането им е твърде ниско, затова и много от клубовете останаха без професионални треньори.

„Треньорите и специалистите, които се занимават в тези клубове, споделиха, че не само заплатите им са твърде ниски, те нямат и достатъчно средства, които да им дадат самочувствието, че могат да подготвят децата, избрали спортната кариера“, допълни още народният представител.

За липсата на мотивация у децата да влизат в часовете по физическо възпитание са си говорили още участниците в срещата. А тези часове са важни, заради сериозните проблеми със затлъстяването на децата, с многото гръбначни изкривявания.

„Липсата на достатъчно салони, на добре оборудвани салони, на модерни спортни пособия за часовете, е една от причините децата да не са мотивирани да спортуват в училище. И като прибавим, че на места няма и достатъчно добри учители, а това рефлектира и върху на спортните секции в училище.

Преди години те бяха в основата на масовия спорт и на откриването на спортните таланти. Сега няма инфраструктура за развитието на тези секции, липсват и достатъчно добре подготвени треньори“, коментира Весела Лечева.

За възможното предстоящо домакинство на България на Световното първенство по футбол са си говорили още Весела Лечева и спортистите в Полски Тръмбеш. Те са коментирали ползите, които страната ни може да извлече от такова спортно събитие, както и как това може да се отрази на малките общини.

„Домакинството на големи първенства е чудесно за България, стига да не осъмнем с четири големи стадиона и никакви в малките населени места. За подобни събития строим огромни спортни съоръжения, които след това остават да тежат на бюджета“, коментира Весела Лечева.