Великотърновската огърлица развива селския туризъм в региона
Великотърновската огърлица развива селския туризъм в региона / Dariknews.bg
"Великотърновската огърлица" развива селския туризъм в региона
31163
"Великотърновската огърлица" развива селския туризъм в региона
  • "Великотърновската огърлица" развива селския туризъм в региона

Стратегия за развитие на селските райони подготвя Община Велико Търново съвместно с Европейската академия по селски туризъм, съобщи  Даниел Панов - управител на Общинската агенция по туризъм "Царевград Търнов". Преди това обаче ще бъде проведено маркетингово проучване за бита, обичаите, фолклора и традициите на селата в региона. То ще започне в края на месец септември. Проектът за развитие на селските райони ще се казва "Великотърновската огърлица". Консултант при разработването му ще бъде Фаусто Фаджоли, председател на Европейската академия по селски туризъм. Той е експерт по маркетинг на териториалното развитие на селските райони в Европа. 

Фаусто Фаджоли посети Велико Търново и се срещна с експерти от общината, с които обсъдиха възможностите за развитие на селата в региона. Той сподели, че е посещавал България няколко пъти и хората тук са много гостоприемни. Според него това е изключително важно, тъй като туристите вече не търсят удобството на големите и скъпи хотели, а интересните и различни преживявания. За това трябва да се заложи най-вече на идентичността на региона. Велико Търново като балканска столица на културния туризъм би могла да развие селския туризъм като част от туристическите продукти, които предлага.  

С отварянето на новите оперативни програми през 2014 - 2020 година общината ще кандидатства с проекта "Великотърновската огърлица", тъй като в момента не попада в схемата за развитие на селските райони и не може да кандидатства по европейските програми.

През 2020 година туризмът ще бъде най-развитият сектор на икономиката в световен мащаб и един от най-важните елементи в развитието на местната икономика, каза още Фаусто Фаджоли. За това трябва да се правят инвестиции в областта на туризма, а това може да стане чрез развитие на територията. ЧУйте повече в прикачения файл.