/ iStock/Getty Images
Проектът обхваща пет квартала и широкия градски център
До 15 септември включително великотърновци могат да кандидатстват за смяна на старите замърсяващи печки на дърва и въглища.

Кампанията на Община Велико Търново обхваща пет квартала - „Варуша“ и старата градска част, „Асенов“, „Картала“, „Акация“ и „Света гора“, както и широкия градски център с районите около ПМГ „Васил Друмев", Стадион „Ивайло", МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов", Езикова гимназия, ОУ „Св. Патриарх Евтимий", ПГСАГ „Ангел Попов", ОУ „Петко Р. Славейков", парк „Марно поле".

Занаятчийско градче оживя в центъра на Велико Търново (СНИМКИ)

Новите отоплителни уреди са на газ или пелети и са безплатни за одобрените кандидати, заедно с монтажа, премахването на старите печки и предаването им за рециклиране. Документите се приемат всеки работен ден от 10:00 до 16:00 часа в Информационния център.

Цялата информация и необходимите документи са достъпни на следния адрес: https://www.veliko-tarnovo.bg/bg/opazvane-na-okolnata-sreda/proekt-blgarskite-obshini-rabotyat-zaedno-za-podobryavane-kachestvo-vazduh-life/

Смяната на старите отоплителни уреди на домакинствата е част от Основната фаза по Интегрираният проект „Българските общини работят заедно за подобряване качеството на атмосферния въздух".

Общината го реализира по Програма LIFE на ЕС в партньорство с още пет общини и НПО Клуб „Икономика 2000“. За големите квартали - „Бузлуджа“, „Зона Б“, „Колю Фичето“, „Чолаковци“ и други.

Община Велико Търново подготвя нов проект, който ще бъде подаден по ОП „Околна среда". По този начин ще могат да бъдат обхванати над 4000 домакинства, в които също да бъдат подменени старите печки с нови отоплителни уреди от различен тип.