/ община Сливен
Майстори на графитите изрисуваха над 500 квадратни метра стени във Велико Търново в рамките на второто издание "Графити фест".

В тридневния форум участваха 16 артисти от цялата страна, сред които и италианец, живеещ в България, разказа художникът Ганчо Ганчев-Гана, който заедно с Калоян Петров е организатор на фестивала. Основната локация бяха стените на голям търговски център около улица "Магистрална". Идеята е през следващата година фестивалът да продължи още на няколко места в центъра и в старата част на Велико Търново, както и в района на Великотърновския университет, уточни той.

Всеки артист е работил по свой проект. Предварително е била зададена гамата на цветовете, както и темата - "Природа", която всеки интерпретира по свой начин, посочи Ганчо Ганчев. Насимо е един от участниците, който е избрал да изобрази мащабен женски образ, обграден с елементи от живата природа, а очите на изображението показват как дигиталния свят заслепява съвременния човек и му пречи да погледне към околната среда.

Русенски младежи организират фестивал на графити изкуството

Има и класически графити - надписи, направени в характерен за всеки един артист стил, с шрифт, който всеки майстор на графити сам си измисля, използвайки триизмерни ефекти, плетеници и други прийоми на съвременната градска улична култура.

Представител на това течение е Калоян Петров. Той смята, че стрийт културата, част от която са графитите, е съвкупност от енергията на много хора, характери и стилове на едно място. Това дава уникалност всеки път, защото един проект, ако се реализира три пъти, той всеки път ще бъде различен, заради мястото, хората и организацията, отбеляза той.

Фестивалът, който се радваше на голям интерес и от хора, дошли да наблюдават работата на артистите, се реализира със съдействието на община Велико Търново и Национален фонд"Култура".
БТА