/ Община Велико Търново
Занаятчии и селскостопански производители от цяла България гостуваха във Велико Търново за тридневния занаятчийски базар „FairDeal”, провел се в централния парк „Марно поле“ в периода 4-6 септември.

Бяха изградени над 30 къщички за пазителите на българските продукти и старинни занаятчийски техники. Своеобразното занаятчийско градче привлече интереса на великотърновци и гостите на града, а широката паркова площ и организацията по спазването на противоепидемичните мерки позволиха спокойното протичане на тридневния форум.

Участниците представиха достойно голяма част от етнографските области в България - Северняшка, Тракийска, Родопска, Добруджанска и Шопска, с характерните традиции, обичаи и занаятчийски техники. Оформени бяха и щандове за традиционния български вкус и кулинария.

Община Велико Търново

Базарът бе продължение на реализирания от Община Велико Търново проект „FairDeal – мрежа-платформа за бърза доставка на уникални занаятчийски продукти в района на трансграничното сътрудничество“, финансиран по Програма INTERREG V-A Румъния-България 2014-2020.

Всички участници в събитието проявиха завиден интерес към електронната платформа FairDeal - https://fairdeal.bg, създадена по проекта. Чрез нея  всеки може да създаде безплатно собствен електронен магазин за извършване на търговия.

Платформата бе представена от екип от общинска администрация, начело с ръководителя на проекта Павел Христов, който на място показа как работят електронните магазини и защо те са нова и отлична възможност за производителите за реклама, маркетинг и търговия чрез интернет.

Гостуващите на базара производители изразиха надежда, че занаятчийския форум във Велико Търново ще се превърне в традиция, а нормализирането на живота след пандемията ще позволи широко участие и на гости от румънски партньорски региони.