/ netinfo
Велико Търново стана част от европейска кампания за киберсигурността и защитата в интернет. В Старата столица се състоя публична дискусия по актуални въпроси в сферата. Стотици ученици, учители и представители на различни институции уважиха събитието, организирано от българския евродепутат Ева Майдел /ЕНП/ и областния управител проф. Любомира Попова. Сред гостите на форума бе и заместник-кметът на Старата столица Снежана Данева-Иванова.

Първи спънки при новите правила за личните данни

За криминалните киберпрояви, мерките на превенция и защита срещу тях говори началникът на отдел „Компютърни престъпления“ в ГДБОП Явор Колев. Срещата бе част кампанията за осведоменост и безопасен интернет „SaferInternet4EU”, инициирана от еврокомисаря за цифрова икономика и общество Мария Габриел, чийто посланик е Ева Майдел.

Снежана Данева-Иванова поздрави инициаторите на дискусията и всички участници и гости. Тя подчерта, че темата за киберсигурността и защитата в интернет е особено актуална както за Европейския съюз и отделните държави, така също за местните власти и за всеки един потребител.

Новите правила за защита на личните данни – права на гражданите, задължения на фирмите

„Технологичният прогрес е толкова бърз, че ако в близкото минало определени рискове бяха в сферата на фантастиката, то днес те вече изглеждат съвсем реални. Затова е много важно, че киберсигурността е сред водещите теми и по време на българското европредседателство“, коментира Снежана Данева-Иванова.

Заместник-кметът на Велико Търново подчерта, че всички въпроси за защитата в интернет са много важни и за общините. „Новите смарт-технологии позволяват управление на  енергията, транспорта и паркирането, отпадъците и прочие.

Все по-развита става и мрежата от дигитални административни услуги, които общините предлагат“, посочи Снежана Данева-Иванова.

Нови по-строги правила за защита на личните данни (ВИДЕО)

Широко застъпена по време на дискусията бе темата за безопасното „сърфиране“ на децата в интернет, рисковете пред тях и начините на противодействие. Обсъдени бяха също фалшивите новини, бързото им разпространение и аудиторията, която привличат и последиците от тях. Разговорите обхванаха и новите правила за защита на личните данни.