/ iStock
На Димитровден Велико Търново отбелязва 838 години от въстанието на Петър и Асен и възобновяването на българската държава, съобщиха от пресцентъра на общината.

Честванията ще започнат с празнична света литургия  в катедралния храм „Успение Богородично“, откъдето в 11:00 часа ще тръгне литийно шествие с иконата на свети Димитър до църква музей „Св. Димитър Солунски“.

Литературно- музикална композиция „Асеневци и възкръсналото царство на българите“ в изпълнение на Елена Велчева, Гергана Русанова и Наталия Здравкова- ученици от Старопрестолна професионална гимназия по икономика „Д-р Петър Аладжов“ с ръководител Натали Ненова, ще постави началото на празника в двора на храма.

На това място през октомври 1185 година търновските боляри Петър и Асен обявяват началото на въстанието срещу византийското владичество по българските земи, което завършва с провъзгласяване на Втората българска държава и управлението на династията на Асеневци. 

С военен ритуал и панихида: Във Велико Търново отбелязаха 145 години от Освобождението на града

Празнично слово ще произнесе Снежана Данева- Иванова, изпълняваща длъжността кмет на Община Велико Търново.

По традиция на този ден ще бъде осветен курбан за здраве по случай Деня на строителя, ще бъде отслужен благодарствен молебен от свещеноиконом Славчо Иванов. Предвидена е фолклорна програма с участието на фолклорния ансамбъл „Искра“. От 19:00 часа ще бъде излъчен аудио-визуалният спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина“.
Марина Петрова/БТА