В. Търново дочака частица от Светия Кръст , катастрофа и спукана гума забавиха колата
В. Търново дочака частица от Светия Кръст , катастрофа и спукана гума забавиха колата / Дарик нюз

Катастрофа и спукана гума забавиха кортежа, който докара във В. Търново частица от Светия Кръст. Близо четири часа стотици  миряни търпеливо чакаха в старата столица светинята, вградена в иконата на "Св.  Св. Константин и Елена", съхранява в Израел. Частицата пристигна в България по молба на Доростолския митрополит Амвросий отправена до Теофил ІІІ- патриарх на Йерусалим и цяла Палестина. Повод за това бе храмовият празник на катедралния храм "Св. Св. Петър и Павел" в Силистра. По пътя към В. Търново сребристият Мерцедес, в който пътува иконата, придружена от двама гръцки архимандрити  и отец Добри Чоков- протосингел на Доростолската митрополия, първо пука гума малко преди Шумен.

След това на границата между областите Търговище и В. Търново колата е ударена от червено Ауди RS, със софийска регистрация. В следствие на сблъсъка мерцедесът е с леко повредена задна броня. Водачът на аудито по собствено желание пристигна заедно с кортежа във В. Търново, за да му бъде съставен акт от полицейските служители.

Великотърновци посрещната иконата пред новопостроената църквата "Възкресение Христово", където тази сутрин негово преосвещенство митрополит Григорий отслужи Света Литургия. Светинята ще бъде изложена в продължение на няколко часа за поклонение, след което ще отпътува за Монтана и Видин.