Уникални кадри от Хималаите подредиха в Изложбените зали във В. Търново
Уникални кадри от Хималаите подредиха в Изложбените зали във В. Търново / Дарик нюз
Уникални кадри от Хималайте подредиха в Изложбените зали във В. Търново
70977
Уникални кадри от Хималайте подредиха в Изложбените зали във В. Търново
  • Уникални кадри от Хималайте подредиха в Изложбените зали във В. Търново

Фотоизложбата „Високи Хималаи -  Мечта отвъд долините” вече може да бъде видяна в Изложбените зали „Рафаел Михайлов”. Експозицията се организира от Община Велико Търново и Туристическо дружество „Трапезица – 1902”. Автори на фотосите са Румен Воденичаров, Иван Мутафов и Мирослав Маладжиков. Изложбата е посветена на 112 години от създаването на туристическата организация в старата столица и 30 години от първото изкачване на българи на най- високия връх на планетата Еверест /8848 м/.  На 20 април 1984 г. Христо Проданов става първият българин, изкачил Еверест. Изкачването е  тринадесетото в света без кислороден апарат по най- трудния и дълъг път- западния (непалски) склон, наричан още „Жестокият път”. Проданов  изкачва върха от базовия лагер за 33 дни - рекорд за този маршрут. Освен това е първият човек, покорил Еверест още през април (твърде рано за обичайните атаки на върха), и четвъртият алпинист, направил го сам, разказа ръководителят на експедици „Еверест 84” Аврам Аврамов, който бе на откриването на изложбата.

В Изложбени зали бяха още членовете на първата българска алпийска експедиция, изкачила Еверест Петко Тотев и Стамен Станимиров.

Петдесетте подредени фотоси са избрани между стотици, разказа един от авторите им Иван Мутафов. По думите му на Еверест въздухът е толкова чист, че светлината е специфична и трябва да се снима много внимателно. Сред любимите му снимки са на най- високия манастир в света Тян Боче, който е заснел отвътре, на мемориала в памет на руската легенда в алпинизма Букреев и на западния гребен на връх Еверест. Според него ходенето по първенеца на света не може да се сравни с нищо друго и го оприличи на „коварна приказност”, до която докоснеш ли се няма откъсване…

Чуйте Иван Мутафов в звуковия файл.