Удължиха срока на престой на ТИР-а с находките от Нове
Удължиха срока на престой на ТИР-а с находките от Нове / netinfo

Директорът на Агенция "Митници" Асен Асенов удължи срока за връщане в страната на 73 паметници на културата от Фонда на Историческия музей в Свищов, които бяха задържани за временно складиране в местното териториално митническо подразделание.

Миналия вторник ТИР с антични предмети, намерени при разкопки на древноримския град Нове край Свищов, бе задържан на митницата при връщането на антиките от реставрация в Полша. Камионът бе задържан, тъй като според митническия закон пратката бе загубила статута на местна стока заради престоя си над 3 години извън България и заради това подлежи на обмитяване.

В някои особени ситуации обаче директорът на Агенция Митници има право да освободи стоката от мито. В случая това стана възможно с удължаване на срока за временен износ до края на годината. Ако това не бе станал стоката трябваше да бъде обмитена с 40 000 лева.

Археологическите находки включват 73 паметника на културата - дребни находки от бронз, стъкло и керамика, каменна скулптура, релефи и архитектурни елементи. С най-голям размер са каменни колони и статуи над 2 метра.