Удължават срока на програмата Спри и се прегледай
Удължават срока на програмата Спри и се прегледай / Sofia Photo Agency

Удължава се срокът на националната програма "Спри и се прегледай" за безплатни скринингови изследвания на рак на гърдата, на шийката на матката и на правото и дебелото черво, финансиран от здравното министерство. Изследвания по проекта ще се извършват до 21 септември 2014 г. Очаква се новите покани за прегледите да пристигнат до 31 март и се предполага, че на случаен принцип ще бъдат избрани още 14 000 души, които отговарят на определени условия, както през 2013 г. А те са изследваните жени за рак на маточната шийка да бъдат на възраст между 25 и 60 г., за рак на млечната жлеза - между 50 и 69 г. и за дебелото и правото черво - над 50 г. и при двата пола.

Вече са сключени договорите с шест медицински заведения в областта, където се извършват прегледите. Центровете се намират в четири от десетте общини в региона - Велико Търново, Павликени, Свищов и П. Тръмбеш. Водят се преговори и с медици в Горна Оряховица и Елена, които да поемат скрининга. Иначе поканените пациенти от останалите шест общини, където не се извършват прегледи, трябва да ходят в съседните градове и това е една от причините да не се възползват от поканите.

Националната кампания за скрининг на трите онкологични заболявания стартира в началото на юни 2013 г. В продължение на три месеца здравното министерство изпрати в страната 400 000 покани за прегледи, като за Великотърновска област те бяха 13 500. Първият етап на "Спри и се прегледай" завърши до края на миналата година и за това време в областта са прегледани 1 242 пациенти, което представлява 3,24 % от всичките 38 388 прегледа в страната. Разпратените покани са валидни до един месец от получаването им.