Трима рефери от В. Търново ще ръководят срещи в А група през новия сезон
Трима рефери от В. Търново ще ръководят срещи в А група през новия сезон / Дарик нюз, архив

След дългогодишна пауза В. Търново отново има трима ръководещи съдии във футболния елит на България. Новината бе съобщена в навечерието на старта на шампионата в “А” група от председателя на Зоналната съдийска комисия и член на Съдийската комисия на БФС- Петър Петров. След семинара в Сливен, срещите на най- добрите родни тимове ще имат право да ръководят Станислав Ставров, Стоян Денев и Георги Давидов, който е новото име в ранглистата на “А” група от старата столица.

Асистент- съдии са Петко Павлов, приключващ кариерата си в края на годината, поради навършване на 45 г., Георги Дойнов, Ивайло Атанасов, Илиян Капарашев и Милен Арабаджиев- ново име.

Сред ръководещите в “Б” група остава Никола Атанасов, своя дебют ще чака Георги Гинчев, също нов представител на региона в ранглистата. Помощници във втора дивизия са Недялко Матанов от В. Търново и свищовлиите Асен Атанасов и Велизар Генчев.

Ръководещ при юношите до 17 и 19 години на национално ниво е Александър Марков.

Оценката на Съдийската комисия на БФС за съдиите от Северозападна България през пролетнея полусезон е, че са се представили най- добре от цялата страна. Нямаме наказани арбитри, нито решения, предизвикали спорове, информира още Петър Петров. Според него има още много работа, докато В. Търново подготви цяла бригада, която да ръководи най- отговорните дерби мачовете. В Зоната обаче е габровецът Георги Йорданов, на който през пролетта бяха поверени някои от най- трудните срещи. През новия сезон той ще разчита в голяма степен на асистенти от старата столица, тъй като Николай Петров, преустанови кариерата си, заради достигане на възрастовата граница. От Габрово в ранглистата на асистентите в елита влиза Даниел Ников, а от Севлиево в “Б” група ще помага Никифор Велков. Мирослав Михайлов от Плевен и Николай Малджански от Монтана, влизат в ранглистата на ръководещите при юношите, Николай Петров от Ловеч е избран сред перспективните рефери, които ще бъдат наблюдавани за “Б” група.

Петър Петров добави, че от настоящото първенство в елита се въвеждат 5 и 6 допълнителни асистент- съдии, с цел да се подобри взаимодействието и да се намалят спорните моменти, свързани с преминаването на топката на голлинията и отсъждането на наказателни удари. За следващите три години УЕФА отпуска 210 000 евро по Конвенцията, подписана с БФС, за финансиране участието на тези съдии в мачовете.

Има промени и в правило 11, касаещо засадата, като Зоналната съдийска комисия ще се постарае да ги разясни на клубовете.

Основното е, влияе ли на противник състезател, който се намира в положение на засада. Да влияе означава да пречи на съперник да играе, или да има възможност да играе за топката, или пък да влиза в единоборство с него.