/ darikradio.bg
Вицепремиерът Томислав Дончев е във Велико Търново, където се включи в откриването на Международна конференция, в която участниците цял ден ще обсъждат влиянието на дигиталната ера върху комуникациите. 

Законът за фалшивите новини удря първо "анонимните" в интернет

След откриването, вицепремиерът, заедно с ректора на ВТУ проф. д-р Христо Бонджолов, прерязаха лентата на новия кабинет по мениджмънт в Стопанския факултет, а в 13.00 часа  Томислав Дончев раздаде дипломите на 230 търновски студенти от специалност „Администрация и управление“. 

Малко преди да започне конференцията Томислав Дончев коментира пред журналисти няколко актуални политически теми. Една от тях бе темата за фалшивите новини и манипулираната информация.

Общината в борба с фалшиви новини: След ремонтите калдъръмът в старата част се пренеражда! (СНИМКИ)

Той уточни, че проблемът с фалшивите новини не е, че някой ги измисля, а че някой им вярва. Според него не може да се говори за държавна цензура, която да регулира нещата, а преди всичко трябва да се създадат механизми за критични нива на съобразителност и филтър, с които някой да определя кое е истина и кое не. 

„В същото време фалшивите новини могат да се превърнат в токсин, който да трови демокрацията. В крайна сметка се предполага всички хора сами да направят избор. Икономически, да правят политически избор по време на избори и това би могло буквално да измени дневния ред на обществото.

Премиерът поиска дебат по темата за свободата на медиите в България

Ако държавата казва кое е истина и кое не ще попаднем в една подозрителна ситуация
. Трябват ни опори, за да преценяваме коя информация е подвеждаща и коя е истинска.

Проблемът с фалшивите новини не е само в България и единственото решение е организирането на по-мащабни обществени дискусии в тази насока"
, обясни Томислав Дончев.

Вицепремиерът коментира и връзката между протестите и фалшивите новини, тъй като митингите се организират главно в социалните мрежи, а там всеки може да пише каквото пожелае.

Томислав Дончев бе категоричен, че се вслушва във всеки лозунг и призив на гражданите и ако е възможно се опитва да съобрази действията си с него. За съжаление обаче, по думите му, много често има и нереалистични призиви. Той даде пример с призивите за "смяна на системата", които определи като определи като неразбираеми искания. 

„Освен нереалистични искания има и такива, които не мога да разбера. Най-вече какво означава смяна на системата. Много бих желал да чуя детайли какво точно трябва да сменим в системата.

Не ме разбирайте криво, системата не е съвършена, тя има нужда да се променя, но не очаквайте да оспоря на някого правото да протестира. Напротив – това са достижения на демокрация, шанс да си изявиш позицията, когато искаш нещо или си недоволен. Без значение дали групата е многобройна или малобройна. Това е право на всеки български гражданин.

Системата наистина има нужда да се променя - и с по-големи и с по-малки крачки. Единствено трябва да се стремим в опитите си да променим системата да не я разрушим, защото ние друга система, друга държава, нямаме.

Ако разрушим това, което имаме ще трябва да изграждаме на ново. А както знаем от прехода – това отнема десетилетия.Единствената ми молба е по време на протест тези български граждани, които протестират да не пречат на останалите, които не го правят“, заяви още Томислав Дончев.

Той сподели и мнението си, че правителството по всяка вероятност ще изкара пълния си мандат и подчерта, че стабилността на кабинета зависи от обществените настроения.

Томислав Дончев отбеляза, че ще продължи да функционира, докато има смисъл от неговата работа. По думите му ако се разсъждава на ниво парламентарна аритметика правителството има достатъчна подкрепа в парламента. 

„Естествено парламентарната аритметика не е единственият отговор на този въпрос. Правителството ще работи докато е възможно, както съм казвал и друг път, докато е възможно и има смисъл от неговата работа.

Това важи и за самия мен. Надявам се да има смисъл до края на мандата. Относно предстоящите масови протести, които се готвят в страната в неделя, смятам, че хората трябва да са внимателни в опитите си за промяна на системата, за да не се стигне до нейното разрушаване“, заяви Дончев.