/ netinfo
Целият план за зимното снегопочистване на община Горна Оряховица се събира на половин страничка. Това стана ясно на последната редовна сесия на Общинския съвет в отговор на питане от общинските съветници от БСП.

Огнян Стоянов, БСП: Държавата се е самоизключила от ключови сектори

„Информацийката е оскъдна. На комисия се пошегувах, че тази година информацията е по-малка, но ми беше отговорено ясно и категорично, че текстът е същият като миналата година, само датите са сменени“, каза инж.Георги Рачев. Той призова да не се премълчава този въпрос, защото от него зависи в следващите месеци по какъв начин гражданите на Горна Оряховица ще се придвижват в града.

Важни въпроси за пътната безопасност поставиха общинските съветници от БСП-Горна Оряховица

„Това е отношението, към което сме против - липсва детайлно проучване, а Общината не се учи от грешките си в предишните години. Наближава зимния сезон, а не виждаме загриженост да не се допусне кризата от последните години, когато ни затрупа снега“, коментира Огнян Стоянов.

Според съветниците от БСП не става ясно дали Общината има готовност да поеме дейностите по снегопочистването след февруари 2019 г., когато изтича договорът на сегашната фирма-изпълнител. Не е посочено и как ще бъдат почистване от снега новите паркове, централният площад и новите тротоари, за да се запазят настилките.

БСП ще настоява Община Горна Оряховица сама да организира сметосъбирането си

„През последните години се влагат много средства в инфраструктурата на Горна Оряховица и твърдим, че е съвременен град. А дейността по снегопочистването извършваме така, както сме я извършвали преди 40 години. Хора с гребла да почистват площада и тротоарите, снегорините са на над 40 години“, каза инж.Рачев.

Огнян Стоянов допълни въпроса като поиска да се уточни дали едни и същи машини ще почистват града и четвъртокласната фирма, тъй като поръчките се изпълняват от фирми на едни и същи собственици.