БСП ще настоява Община Горна Оряховица сама да организира сметосъбирането си
БСП ще настоява Община Горна Оряховица сама да организира сметосъбирането си / netinfo
„БСП ще настоява Община Горна Оряховица сама да организира сметосъбирането на своята територия. Това заяви общинският председател Огнян Стоянов пред жителите на с.Първомайци. Повод за коментара му станаха множество питания от присъстващите на срещата жители, които недоволстваха от пробитите контейнери и нередовното извозване на боклука.

„БСП предлага „Визия за България“, в която държавата да си бъде на мястото. Ние на местно ниво предлагаме Общината да си възстанови общинското дружество, да си събира сметта и хората да не плащат 2,2 млн.лв. на частно дружество, а далеч по-малко на общинското си дружество. Така и Общината ще има ресурс от работници, с които кметът да разполага за други дейности“, каза Стоянов. Той подчерта, че в момента договорът на избраната фирма-изпълнител изтича и общината гласи нов договор.

„Общината трябва да си изземе функциите.  Вместо администратор и преразпределител на средства, тя трябва да поеме задачите, за които хората са я създали“, каза и народният представител Явор Божанков, който също участва в срещата. Той посочи, че при намаляващо население в общината, годишният разход за услугата постоянно се увеличава.

„В момента нашата община има ресурс. След продажбата на „Кариба“ и след предстоящата продажба на сградата на ГУМ, в хазната ще има достатъчно средства да се създаде общинско предприятие“, подчертаха социалистите. Те остро критикуваха и идеята общината да извършва трудоемки дейности като миене, метене и поддържка на тротоарите и площите за обществено ползване, а да даде сметосъбирането отново на частна фирма.

„Не му ли сложим край сега, от година на година ще ни искат все по-висока такса смет и все няма да има в общината пари за друго. Лъжа е, че средствата не стигат и няма да позволим да ни правят на глупаци“, заяви Огнян Стоянов.

В с.Първомайци Огнян Стоянов и Явор Божанков представиха проектът на „Визия за България“ на БСП. Множество предложения и въпроси отправиха местните жители, които ще бъдат включени в текста на документа.