Силно представяне на Емил Стефанов на Турнир  на шампионите - Плевен ХХI и приятели
Силно представяне на Емил Стефанов на Турнир на шампионите - Плевен ХХI и приятели / Личен архив

112 шахматисти с ЕЛО до 2300 участваха в открития "Турнир на шампионите - Плевен ХХI и приятели". Надпреварата за мъже и жени се проведе в Плевен и бе посветена на 15- ата годишнина от създаването на клуба.

15-годишният Емил Стефанов от ШК "Етър" записа отлично представяне, като раздели 2-3 място със 6 точки, но по допълнителни показатели се оказа трети.

Великотърновецът започна с три поредни победи над Габриела Илиева от "Михаил Тал" (Червен бряг), Валентин Каменов от "Радецки" (Козлодуй) и Християн Колев от "Асеновец". Единствената загуба, която допусна, бе с черните фигури в четвъртия кръг срещу по-опитния Павел Янев от Варна, който и спечели турнира. Последваха още три убедителни победи над Илия Величков от "Михаил Тал", Светломир Стоянов от "Б. Андонов" (Кюстендил) и Йосиф Велев от "Дебют" (Оряхово). С класирането Емил Стефанов покачи личния си рейтинг с 21 точки.

„Емил  бе поставен под № 14 в предварителния списък и очаквахме класиране в десятката, но не и в призовата тройка. След него останаха двама фиде майстори, една международна майсторка за жени и десетина майстори на спорта. Конкуренцията бе сериозна, тъй като в турнира участваха множество бивши и настоящи шампиони на България, и е радващо, че Емил успя да се справи, при това съвсем сам. Аз планирах участие и бях специално поканена, но за съжаление се разболях внезапно и се наложи да пропусна това събитие“, коментира треньорката Светла Йорданова.

„Изключително съм радостна да наградя двукратен шампион на България и м.г. победител на международния турнир „Надеждите на света“, заяви при награждаването на Емил Стефанов главният организатор Христинка Илиева.