Седмица след въвеждането на новите COVID мерки, според които служителите в заведенията и търговските обекти трябва да притежават зелен сертификат, за да работят, както и клиентите, които ги посещават, пред лабораториите в старата столица отново има опашки.

226 са новозаразените във Великотърновско

Струпване на хора има пред местата, където се правят т.нар. безплатни антигенни тестове, чиято цена в старата столица е 10 лв. От Здравното министерство уточняват, че гражданите плащат тази сума не за изследването, а за пробовзимането и административната работа, свързана с отчитането на резултатите.

По-евтини тестове се правят на две места в Търново - в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ и в лаборатория в центъра на града. В останалите медицински центрове цената на антигенните тестове варира между 30 и 40 лв. Въпреки че чакащите пред лабораториите в повече случаи са с маски, дистанция почти не се спазва.

200 новозаразени във Великотърновско

Така на една и съща опашка има хора със симптоми на Covid-19 и такива, които чакат да се изследват, за да отидат на работа. Манипулацията и излизането на резултатите отнемат не повече от 20 минути, но с чакането пред лабораторията, хората, които искат да се тестват, трябва да си отделят поне 2 часа.

Именно това кара голяма част от търновци да се откажат от първоначалното си намерение да се изследват всекидневно и да се ваксинират. До момента в областта със завършен имунизационен цикъл са близо 40 хил. души.
Агенция "Фокус"