С дефиле, мажоретки и фолклорни ритми откриха Европейското по динамична стрелба
С дефиле, мажоретки и фолклорни ритми откриха Европейското по динамична стрелба / Дарик нюз

С парад на знамената, мажоретки и ансамбъл "Българче" снощи бе открито Европейското първенство по динамична стрелба, което се провежда на полигона на НВУ "В. Левски" край с. Беляковец.

Над 350 участници от 28 държави дефилираха по главната улица на В. Търново от Студентски стол №2 до сградата на Общината. Там представителите на Европа, Канада, Южна Африка и Филипините бяха посрещнати от малките мажоретки от детска градина "Соня", които облечени в националните цветове ги поздравиха с танц. С кръшно хоро вдигнаха адреналина на стрелците и танцьорите от ансамбъл "Българче".

Специален гост на церемонията по откриването бе министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов. Оказа се, че самият той е фен на динамичната стрелба и един от учредителите на родната федерация по този спорт. Министър Найденов пожела на участниците да съчетаят бързината с точността на огневите рубежи и призна, че иска да остане и да участва в надпреварата, но ангажиментите го връщат в столицата. Кметът Даниел Панов поздрави състезатели, съдии и официални гости, приветствайки ги с "добре дошли във В. Търново- градът, който пази сърцето и душата на България". Присъстващите на церемонията бяха поздравени още от заместник- министъра на спорта Лазар Каменов, делегатът на Международната конфедерация Ален Жули и шефът на родната федерация Иван Бързоев.

Патрон на еврошампионата, който ще продължи до неделя е вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов. От великотърновския клуб „ЕТЪР - I.P.S.C.", който е домакин на първенството, в националния отбор на България са включени председателят му Красимир Михтиев, Велизар Захариев и Теодор Ников.