Ректорът на ВТУ празнува с изложба 55-ти рожден ден
Ректорът на ВТУ празнува с изложба 55-ти рожден ден / снимка: личен архив

Ректорът на Великотърновския университет проф. Пламен Легкоступ ще отпразнува с изложба 55-тия си рожден ден. Експозицията "ПЕТ & ПЕТ" ще бъде открита тази вечер (4-ти, 4-ти месец) от 5 часа и 5 минути в Изложбените зали „Рафаел Михайлов". „Експозицията представя 35 от общо 55-те ми години житейски лутания. Наименованието на изложбата е предизвикано от факта, че в деня на откриването й навършвам 55 години. Затова са изложени пет големи и пет малки творби", обяснява проф. Легкоступ.

Представените 5+5 творби обхващат периода от 1979 г. (от постъпването му като студент във Факултета по изобразително изкуство) до 2014 г. Обособени са в две групи. Първата включва 5 творби с размери 144 на 250 см. При създаването им са използвани авторски работи, рисувани през 35-годишния период, разделен на пет равни части, т.е. през 7 години. Можем да ги определим като съвременен „прочит" на ретроспекцията, споделя ректорът.

Обработени са компютърно в нови композиционни схеми и идеи, като по същество това са нови творби. След това са принтирани върху платно и са надживописвани чрез класически технологии на живописта. Използвани са акрилни бои. Втората група включва също 5 творби, но създадени през 2014 г.

В рамките на изложбата е предвиден и концерт на барда Милен Тотев „В памет на Булат Окуджава". Той ще се състои на 8 април (вторник) от 17.30 часа в Изложбените зали "Р. Михайлов".