Христо Бонджолов
Христо Бонджолов / netinfo
Проф. д-р Христо Бонджолов участва в делегацията, водена от президента на Република България ген. Румен Радев, който бе на официално посещение във Ватикана и Рим на 26 май.

Показва се „1495799195.jpg“

Държавният глава беше приет на аудиенция от Негово Светейшество папа Франциск и проведе среща с държавния секретар на Ватикана Негово Високопреосвещенство кардинал Пиетро Паролин.

Българската делегация традиционно посети Ватикана по повод Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост - 24 май и  се поклони на светите места за българите в Рим - базиликата „Сан Клементе“, в която се намира гробът на Свети Кирил, църквата „Св. Павел ала Регола“, предоставена за богослужение на българската общност в италианската столица, както и базиликата „Санта Мария Маджоре”, където през IX век папа Адриан II благославя българската азбука, българските книги и делото на великите братя Св. св. Кирил и Методий.

Показва се „Image2.jpg“

Президентът на Република България ген. Румен Радев, заедно с придружаващите го лица,  поднесе цветя пред паметника на Иван Вазов и пред паметника на Светите братя Кирил и Методий. От името на българската делегация ректорът проф. д-р Христо Бонджолов поднесе венеца на гроба  на Свети  Кирил в базиликата „Сан Клементе”

Показва се „Image9.jpg“

Проф. д-р Хр. Бонджолов проведе изключително полезни за Великотърновския университет разговори с представителите на правителството и на Народното събрание, които участваха в официалната делегация в Италия.