Прокуратура и защита поискаха закрито дело срещу Орлин Тодоров, съдът не се съгласи
Прокуратура и защита поискаха закрито дело срещу Орлин Тодоров, съдът не се съгласи / Дарик нюз

Великотърновски окръжен съд даде ход на делото срещу бившия шеф на Териториално звено „БОП" към Областната дирекция на МВР Орлин Тодоров. Срещу него са повдигнати три обвинения, като само едно е за разгласяване на държавна тайна- поводът за ареста му през април миналата година. Над 100 свидетели, както и седем вещи лица, ще бъдат разпитани по делото, което е събрано в 34 тома, стана ясно на първото заседание днес. В началото му Орлин Тодоров се отказва от адвокатите си Вангелов и Енев, които са го представлявали по време на досъдебното производство, заради противоречия в становищата. В предстоящия процес той ще бъде защитаван от адвокатите Ирина Косева и Ирена Божурска.

Защитата поиска делото да бъде гледано при закрити врати, тъй като в обвинителния акт има твърдения, че бившият полицейски началник е разкрил важни държавни тайни, които ще бъдат огласени и не трябва да стават обществено достояние. Друга причина за искането бе предстоящият разпит на свидетели и коментирането на факти от интимния живот на подсъдимия, които също не е редно да бъдат огласени, тъй като той е преживял достатъчно сътресения до момента. Окръжният прокурор от Ловеч Валентин Вълков подкрепи искането с мотива, че има доказателства, които са защитени от Закона за класифицираната информация.

Тричленният съдебен състав, с председател Пламен Борисов, обаче прецени, че няма причини делото да е при закрити врати, защото повечето информация е декласифицирана, но си запази правото да прецени, разпитът на кои свидетели и кои факти трябва да бъдат запазени в тайна.

Съдът заличи като свидетел Ивайло Тишков, по искане на защитата, защото в хода на следствието е разпитвал други свидетели по делото.

Великотърновските магистрати отхвърлиха искането на столичната фирма „Теодора Турс" да бъде конституирана като граждански ищец заради претърпени сериозни имуществени щети, във връзка с престъпление за което е обвинен Орлин Тодоров. Управителят и Христо Черногоров обаче ще бъде разпитан като свидетел и може да се заведе отделно дело.

В момента съдът слуша обвинителният акт, който е в размер на 78 страници. Следобед започва разпитът на свидетелите.

Обвинението на Ловешката окръжна прокуратура против Орлин Тодоров е за това, че в периода 24.08.2010 - 19.01.2011г.  във В. Търново, при условията на продължаващо престъпление, като началник на Териториално звено „БОП" В. Търново, разгласил информация по досъдебни производства, представляващи държавна тайна по смисъла на чл. 25 от ЗЗКИ.

Другото обвинение в периода юни 2008 - 17.02.2011г. в Г. Оряховица и във В. Търново, при условията на продължавано престъпление, като служител в сектор „Криминална полиция" при РУ "Полиция" - Г. Оряховица и началник на Териториално звено „БОП" - В. Търново, злоупотребил и направил опит да злоупотреби със служебното си положение.

Прокуратурата счита още Орлин Тодоров за виновен и за това, че през периода 17.09.2010 до 26.10.2010г. във В. Търново и Г. Оряховица, при условията на продължаващо престъпление, като началник на Териториално звено „БОП" - В. Търново, склонил длъжностни лица да нарушат свои служебни задължения във връзка с правораздаването по досъдебното производство.