Професор от ВТУ влезе в златния фонд на българската наука
Професор от ВТУ влезе в златния фонд на българската наука / DarikNews.bg, архив

Преподавателят от ВТУ проф. Петър Иванов влезе в златния фонд на българската наука. Той е единственият извънстоличен учен, включен в книгата „Златен фонд на българската наука", чиято официална премиера се е състояла в Българската академия на науките. Книгата е част от европейския проект „Златен фонд на българската наука", реализиран от БАН и от Фонда за научни изследвания на Министерство на образованието, младежта и науката.

Книгата включва интервюта с най-видните български учени, сред които проф. Иван Маразов, проф. Александър Чирков, акад. Благовест Сендов, чл. кор. Аксиния Джурова, акад. Иван Юхновски, акад. Никола Съботинов, проф. Кирил Василев, проф. Огнян Герджиков, акад. Константин Косев, проф. Ивайло Знеполски, акад. Петър Кендеров и др. Сред тях е проф. Петър Иванов, който е един от създателите и пръв ръководител на катедрата по психология във ВТУ.

Целта на проекта е популяризиране сред обществеността имената и живата памет на видни дейци на съвременната българска наука, дали своя съществен принос за изграждането богатството на нашето културно-историческо и научно наследство и за теоретическата рефлексия на националната ни идентичност. В края ще бъде създаден дигитален аудиовизуален фонд, който ще представя избраните учени.

Проф. Петър Иванов има издадени многобройни трудове, сред които тритомна Приложна психоанализа, Приложна психоанализа в три тома, негово е и първото българско Ръководство по бързо четене (speed reading) „Чети по-бързо!", монографията „Как да се справим с вредни привички и зависимости". Професорът има и няколко книги, посветени на психопатологията на посткомунизма. Проф. Петър Иванов се слави като един от най-интересните преподаватели в областта на обществените и хуманитарните науки.

Той е зам.-председател на Центъра за демографска политика, а така също ръководител на периодично провежданите Патриотични семинари, на които се обсъждат важни въпроси за демографската катастрофа, за етническите деформации в България, за нравствената деградация и др., като за всеки семинар се издава съответен сборник. Проф. Петър Иванов е автор на повече от 30 книги, стотици студии и статии, публикувани у нас и в Европа. Има докторанти в САЩ. Бил е научен ръководител на множество научни изследвания и проекти у нас и в чужбина. В момента работи по швейцарски и австрийски проекти. Пише поредния том на своя труд по приложна психоанализа.