Правят Римска вечер в музея с много изненади и атракции
Правят Римска вечер в музея с много изненади и атракции / снимка: DarikNews.bg, плакат: РИМ
Правят "Римска вечер в музея" с много изненади и атракции
53411
Правят "Римска вечер в музея" с много изненади и атракции
Правят "Римска вечер в музея" с много изненади и атракции
Правят "Римска вечер в музея" с много изненади и атракции
  • Правят "Римска вечер в музея" с много изненади и атракции
  • Правят "Римска вечер в музея" с много изненади и атракции
  • Правят "Римска вечер в музея" с много изненади и атракции

С „Римска вечер в музея" във Велико Търново ще бъде отбелязан Международният ден на музеите 18 май. Атрактивна програма, която ще тече до късно през нощта, са подготвили експертите от Регионалния исторически музей.

По различен начин посетителите ще могат да се докоснат до богатата римска култура. Те ще бъдат посрещнати в сградата на Археологическия музей от аниматори, облечени в римски туники и тоги, с които ще могат да се снимат.

Гостите ще получат като подарък от музея символични сувенири, ще могат да опитат римски ястия и да се насладят на римска поезия и танци и да разгледат интересни експонати, обединени в изложбата „Секс или символ", разказа директорът на великотърновския музей Иван Църов. Наситената с много събития програма, която е под мотото „Улови мига!", ще започне в 20,00 часа тази вечер и ще продължи до 1,00 часа след полунощ.

Специални гости ще бъдат легионерите от свищовската Първа тракийска кохорта. Групата за исторически възстановки ще направи демонстрация на бойни хватки и умения от римската епоха. Балерината Алебена Костова ще изпълни танца на Саломе, а студенти от ВТУ ще направят презентации за античното наследство на Древен Рим и за римските крепости в България, уточни музейният експерт Ралица Влаева.

Чуйте я в първия звуков файл.

Ястията, които ще могат да опитат посетителите, са приготвени по древно-римски рецепти, запазени в „Трактат за кулинарното изкуство", написан от Апиций. Гвоздеят в кулинарната програма ще бъде пълнена патица, както и два вида хляб, също приготвени по римски рецепти. Атмосферата ще допълват еротичните експонати в изложбата „Секс или символ", някои от които ще бъдат показани за първи път. Находките са намерени в Никополис ад Иструм. Сред тях са статуетки на богинята Венера, глинени лампи с еротични сцени, а така също и четири керамични и сребърни фалоса, използвани като амулети в древността, обясни шефът на музея Иван Църов.

Чуйте го във втория звуков файл.

По повод Деня на музеите на 18 май всички музейни обекти и експозиции във Велико Търново ще бъдат отворени за безплатни посещения от 9,00 до 17,30 часа, допълни Иван Църов. Освен това лаборатията за реставрация и консервация към Регионалния исторически музей, която е втората по големина в страната, също ще бъде отворена за посетители в днешния ден от 10,00 до 15,00 часа. Седемте реставратори, които работят в нея, ще покажат пред гостите как се обработват и съхраняват керамика, метал, книжни издания, текстил и огнестрелни оръжия. В нашата лаборатория работи единственият в България специалист по консервация на археологически тъкани д-р Иван Чокоев, поясни шефът на музея.

Повече в третия звуков файл.