Показват тракийската гробница от  Големани в Регионалния исторически музей
Показват тракийската гробница от Големани в Регионалния исторически музей / Регионален музей
Показват тракийската гробница от Големани в Регионалния музей
62725
Показват тракийската гробница от Големани в Регионалния музей
  • Показват тракийската гробница от Големани в Регионалния музей

Трезорна зала, в която да бъдат изложени най- ценните артефакти, съхранявани в Регионалния исторически музей, се подготвя в момента, съобщи директорът му Иван Църов. В празничния за В. Търново 22 март залата ще отвори врати и посетителите ще имат възможност да разгледат тракийското съкровище от село Големани. То ще бъде подредено, така както е открито през 1991 г. от самия Църов, а именно в гробница, датирана от V век преди Христа. Тогава при изкоп за строеж на водопровод той започнал спасителни работи в границите на траншеята, където трябвало да бъде поставена тръбата, а от там излезли златни гробни дарове.

Показват тракийската гробница от  Големани в Регионалния исторически музей
netinfo

Съкровището включва 1000 предмети, въоръжение и съдове, които до сега са били заключени в банков трезор заради неоценимата си стойност. Показвано е само веднъж и то частично- през 1996 година. Златните накити, които привличат най- много туристи, са нагръдник, торква - украшение за врата, гривна, прешлен, пръстен, три висулки, две халки и две златни пластини. Накитите са били инсигнии на погребания династ на възраст около 35 години. Гробната камера в естествени размери /4,50х3,50 м./и от автентични материали вече се завършва и в нея е поставен скелет и реставрираните материали.

До 18 май трезорната зала трябва да бъде завършена и в нея експонирани още: най- старото известно обработено от човек злато в света- хотнишкото, ценни артефакти от времето на траките и римляните, от средновековната българска държава,  периода след падането и под турско робство, Възраждането и Освобождението.

Показват тракийската гробница от  Големани в Регионалния исторически музей
netinfo

Всички музейни обекти във В. Търново ще са със свободен вход на 22 март, информира още Иван Църов. За трета поредна година ще има и безплатни туристически турове с екскурзоводи. Първият „Величието на Търновград" тръгва в 11 часа от площада пред историческия хълм Царевец. Вторият тур започва в 15 часа от църквата „Св. св. Петър и Павел".

Повече чуйте от Иван Църов в звуковия файл.