Подготвят извънредна имунизация срещу морбили в областта
Подготвят извънредна имунизация срещу морбили в областта / netinfo
Подготвят извънредна имунизация срещу морбили в областта
25949
Подготвят извънредна имунизация срещу морбили в областта
  • Подготвят извънредна имунизация срещу морбили в областта

Регионалната хигиенна инспекция във Велико Търново издирва всички лица в областта, които не са имунизирани срещу морбили и нямат личен лекар. Това се налага във връзка с разпореждане на Здравното министерство за организиране на незабавна имунизационна кампания, която ще обхване всички хора на възраст от 13 месеца до 20 години. Рисковите групи са предимно лица от квартали и населени места с преобладаващо ромско население.

Здравните инспектори събират информация за неимунизираните срещу морбили с помощта на селските кметове и чрез списъци на Здравната каса за пациенти без лични лекари. До 17 февруари данните ще бъдат подадени към министерството, за да бъде предвидено и заявено необходимото количество ваксини, обясни д-р Мариета Алексиева от РИОКОЗ.

До момента в областта са регистрирани 24 случая на морбили. 19 са заразените през януари, а от началото на февруари са заболели петима. До сега е направена имунизация на около 300 души, предимно в Елена и Дебелец, където има епидемични огнища на морбили.

За извънредната имунизационна кампания се очаква да бъдат заявени около 5 000 ваксини за цялата област, посочи д-р Алексиева. Чуйте още от нея в звуковия файл..