Почва турнир по динамична стрелба на полигона край Беляковец
Почва турнир по динамична стрелба на полигона край Беляковец / netinfo

Турнир по динамична стрелба ще се проведе днес и утре на военният полигон край Беляковец. В състезанието ще участват 60 стрелци от страната, 23 от Сърбия и осем от В. Търново, съобщи президентът на клуба- организатор “Етър- IPSC” Красимир Михтиев.

Следобед е надпреварата между отбори съставени от по четирима състезатели от армейски и полицейски подразделения. Тя има демонстрационен характер и в нея ще се включат тимовете на жандармерията, Столичната дирекция на вътрешните работи, Специалният отряд за борба с организираната престъпност, военния университет и Областна дирекция на полицията- В. Търново.

В събота е индивидуалната надпревара, в която се използват стандартни оръжия, разпределени по класове- производствен, отворен и модифициран.

“Всеки от участниците трябва да преодолее девет различни сценки. Оценяват се точността, бързината и мощността. При динамичната стрелба физиката и възрастта не са от значение. Определящи са концентрацията и интелигентността. Например световния шампион с револвер е на 64 години и от дълго време насам никой не може да го победи”, коментира Красимир Михтиев.

За турнира във В. Търново ще пристигне председателят на Българската федерация по динамична стрелба, която обединява осем клуба, Милен Димитров. Той е участвал в умиротворителна мисия в Косово, където е овладял динамичната стрелба от американски военни и след завръщането си у нас е започнал да я практикува с приятели и колеги.

През следващото лято турнирът ще бъде организиран отново със съдействието на Националния военен университет, където вече са въвели динамичната стрелба в обучението на курсантите. За следващото издание от “Етър- IPSC” обещават да доведат във В. Търново световния шампион Ерик Гранфъл от Франция.